Пляцок «Перекладенец»

пляцок перекладенецпляцок перекладенец
Пляцки – це смачна святкова випічка Західної України.
Сьогодні приготуємо пляцок «Перекладенец», рецепт з покроковим фото. Пляцок з п’яти різних коржів, перемазаний заварним кремом на сметані, вийшов високим, дуже смачним, з гарним виглядом.

Інгредієнти

  • Для тіста:
  • Вершкове масло 250 г.
  • Жовтки 6 шт.
  • Цукор 250 г. ( 150 – у тісто, 100 – до білків)
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Сметана 3 ст. л.
  • Борошно 450 г.
  • Білки 6 шт.
  • Мак 100 г.
  • Горіхи 50 г.
  • Кокосова стружка 50 г.
  • Густе варення або повидло
  • Для крему:
  • Сметана 0,5 л.
  • Яйце 1 шт.
  • Цукор 150 г.
  • Борошно 3 ст. л.
  • Масло 300 г.

Рецепт приготування

Коржі для пляцка
Всі інгредієнти для тіста змішати, вимішати м’яке тісто, розділити на 5 частин.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Білки збиваємо з 100 г. цукру до стійких піків.

пляцок перекладенец рецепт

Одну частину тіста випікаємо без начинки. Розмір форми для випікання коржів у мене 30х35 см.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Друга частина з маком.
Мак промити, налити трішки води, проварити до повного википання води, добавити 2 ст. л. цукру і перетерти блендером.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Перетертий мак викласти на тісто, зверху 1/4 частину збитих білків.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Третя частина з кокосовою стружкою.
Вимішати кокосову стружку з 1/4 частиною збитих білків і викласти на тісто.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Четверта частина з горіхами.
Горіхи подрібнити ножем.

пляцок перекладенец рецепт

Рівномірно розподілити на тісто, зверху викласти 1/4 частину збитих білків.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

П’ята частина з повидлом.
Помазати тісто повидлом (рецепт яблучного повидла), зверху викласти 1/4 частину збитих білків.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Випікати коржі в нагрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин, до готовності. Готовність можна перевірити зубочисткою.

Крем для пляцка
Сметану змішати з яйцем, цукром, борошном і варити на водяній бані або у каструлі з товстим дном до загустіння. Охолодити.

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

пляцок перекладенец рецепт

Добавити у масло сметанну суміш і збити міксером.

пляцок перекладенец рецепт

Перемазати коржі, прикрасити і поставити у холодильник на 10-12 годин для просочування.

пляцок перекладенец рецепт

Прикрасити пляцок зверху подрібненими горіхами і посипати маком.

пляцок перекладенец рецепт

Гарний та смачний пляцок «Перекладенец» розрізаємо на порційні шматки та смакуємо з улюбленим напоєм.

пляцок перекладенец

Приємного смаку!