Традиційна паска

Традиційна паскаТрадиційна паска
Традиційна паска своїми руками – це родинне єднання. Рецепт цієї паски є універсальним. На основі цього тіста можна пекти паски з різними додатками: маком, цукатами, морквяним пюре…
Тісто цієї паски містить мало цукру, тож її можна подавати до великоднього столу і замість хліба. А хто бажає спекти солодку паску, то може додати цукру більше. Але пам’ятайте, що надто солодке тісто не так добре підростає, і паска може вийти не такою пухкою.

Інгредієнти

  • 1,2 кг борошна
  • 400 мл молока
  • 100 г дріжджів
  • 250 г цукру
  • 8 яєць
  • 1/2 ч. л. солі
  • лимон разом із цедрою
  • 200 г маргарину (або масла)
  • 100 г родзинок

Із цих складників вийде 6 пасок об’ємом 1 літр. Проте прийнято пекти великі та маленькі паски: для кошика господині, дітей і онуків. Паски печуть, як подарунки близьким. А неодружені дівчата і парубки повинні скуштувати 12 пасок упродовж свят.

Найгарнішу паску освячують, а одну тримають цілий тиждень аж до Провідної неділі.

Рецепт приготування традиційної паски:

1. Тісто замішуємо безопарним способом. У теплому молоці розчиняємо дріжджі, цукор, сіль, додаємо частинами борошно, яйця, тертий разом із цедрою лимон (попередньо витриманий у киплячій воді 10 хв.). Добре вимішуємо, наприкінці докладаємо розтоплений маргарин, родзинки (попередньо вимиті та просушені). Тісто є добре вимішаним, якщо вже стає еластичним і добре відлипає від посудини, у якій місимо, та від рук.

2. Залишаємо тісто підрости на 2 — З години. Далі набираємо тісто кулею на 1/3 від об’єму форми, щоб потім не докладати.

3. Форми змащуємо м’яким маргарином і посипаємо борошном. Накладаємо тісто.

Традиційна паска

4. Можна використати паперові форми. Вони дуже зручні, бо у них можна і пекти, і потім зберігати паски. Проте ставлячи у духовку, потрібно дуже обережно поводитись, щоб форми не торкалися одна одної і не деформувалися.

Традиційна паска

5. Залишаємо тісто у формах підрости, змащуємо яйцем.

Традиційна паска

6. Ставимо паски в добре розігріту духовку. Печемо при температурі 230 — 250 градусів приблизно 40 хв.

Традиційна паска

Поради:
• Родзинки не замочуємо, тоді вони не будуть розриватися під час замішування тіста.
• Якщо борошно “пливе”, додаємо до тіста 1 мг аскорбінової кислоти(продають в аптеках в ампулах).
• Температура і час випікання залежать від ємності форми. Що більші форми, то нижча температура і довший час випікання.

Приємного смаку!
Джерело Рецепти господині 2014’03(1)СВ