Ідеальна паска на Великдень, рецепт приготування

Ідеальна паскаІдеальна паска
Пишна, ароматна, м’яка і смачна паска – головний символ Світлого Воскресіння і головне ласощі для дітей і дорослих. Щоб паски вдалися на славу, скористайтеся нашими підказками – саме ці тонкощі гарантують успіх випічці.

Для випічки паски традиційно використовують високі вузькі форми з металу, що не пригоряє. Якщо ви в своїй формі не впевнені, викладіть на дно кружальце з промасленого пергаменту. Можна використовувати силіконові форми. Але найпростіший і ошатний варіант – паперові форми.

Підготуйте робочу поверхню, прилади та продукти.
Масло, молоко і яйця слід брати домашні, кращої якості. Дріжджі беріть найсвіжіші, з позначкою «Хлібопекарські» або «Для випічки». Живих дріжджів потрібно в 3 рази ніж сухих – якщо не знайшли одні, міняйте іншими в пропорції.
Борошно беріть вищого ґатунку. Просійте її, висипте на блюдо і підсушити в теплому приміщенні.
З інструментів потрібні будуть сито, велика каструля, в якій буде підходити тісто, чисті білі рушники, форми для пасок, пергаментний папір.

Паска рецепт приготування
1. Яйця для паски використовують як цілком, так і розділяючи на білки і жовтки. Якщо за рецептом тіста потрібні яйця цілком, заздалегідь вийміть їх з холодильника, щоб вони були кімнатної температури (так краще для випічки).

Ідеальна паска на Великдень, рецепт приготування

Якщо ж яйця потрібно розділяти, дістаньте з холодильника, акуратно відокремте білки від жовтків і білки поверніть в холодильник, а жовтки залиште зігріватися на кухні: жовтки краще розітруться з цукром, якщо вони теплі, а білки дадуть більш пишну піну і, як наслідок, зроблять тісто більш повітряним, якщо збивати їх охолодженими, усипавши дрібку солі.

2. Дуже важливий етап при випічці паски – це заміс. Саме тому, як ви будете місити тісто, залежить смак і текстура паски. Місіть тісто обома руками, намагаючись не підсипати занадто багато борошна: завдяки силі тиску і тепла рук воно візьме рівно стільки борошна, скільки потрібно.

Ідеальна паска на Великдень, рецепт приготування

І тим не менше орієнтуйтеся на свої відчуття: борошно навіть одного і того ж виробника буде вести себе по-різному через різних умов зберігання, температури і вологості на вашій кухні. Місіть, збагачуючи тісто киснем: не тисніть на нього, руйнуючи бульбашки повітря, а тягніть вгору і акуратно складайте.

3. Після вистоювання тісто збагачують смаковими та ароматичними добавками: цукатами, родзинками, сухофруктами, запашним алкоголем і прянощами. Найпоширеніші прянощі для пасок – ваніль або ванільний цукор, кориця, гвоздика, шафран (точніше, його настоянка на ложці горілки), цедра цитрусів.

Ідеальна паска на Великдень, рецепт приготування

Прянощі беріть ретельно висушені і як можна дрібніше розмолоті. Також ретельно висушуйте горіхи – фісташки, волоські, лісові, мигдаль.

Сухофрукти і цукати вимочуйте в алкоголі, але перед закладкою тесту висушіть і тонко паніруйте в борошні – тоді вони поширяться по всьому тесту рівномірно.

4. Готове тісто розділити на порційні шматочки під розмір форми. Чим менше в тесті компонентів, тим активніше вона буде підніматися, так що не варто занадто заповнювати форму – достатньо, щоб тісто займало третину її обсягу (за наявності великої кількості цукатів і горіхів в тесті – половину або трохи більше обсягу форми).

Ідеальна паска на Великдень, рецепт приготування

Дайте тісту підійти у формах – накрийте їх рушником і залиште на 20-30 хвилин. Потім змастіть жовтком (молоком, міцним солодким чаєм, присипте корицею – як більше любите) і ставте в попередньо розігріту духовку.

ДЛЯ ВИПІЧКИ ПАСКИ традиційно відводилося два дні: або Чистий четвер, або суботу перед святим Воскресінням. До того як господиня візьметься за тісто для паски, вона повинна навести ідеальний порядок і в будинку, і у власній душі, простивши образи і думаючи про хороше. Щоб паска була пишною, при роботі з тестом виключіть найменший протяг і шум: чи не відкривайте кватирку, не підвищуйте голос на домашніх, що не включайте гучну музику.

Приємного смаку!
Джерело Теленеделя. №126 2015