Пляцок «Султан»

пляцок Султан

Пляцок «Султан» – смачний десерт з ніжними шоколадними бісквітами просоченими кавою, білкові коржі з горіхами та кокосом, все це змащене шоколадним кремом. Зверху пляцок покритий шоколадною глазур’ю. Пляцок «Султан» стане головною родзинкою на святковому столі.

Інгредієнти

Бісквіт
Яйця 4 шт
Цукор 120 г.
Какао 25 г.
Борошно 120 г.
Розпушувач 1/3 ч. л.
Кориця 1 ч. л.
Сода 1/3 ч. л.
Кокосове тісто
Білки 2 шт.
Цукор 125 г.
Кокосова стружка 100 г.
Горіховий корж
Білки 2 шт.
Цукор 125 г.
Волоські горіхи 100 г.
Крем
Молоко 0,5 л.
Цукор 40 г.
Ванільний цукор 20 г.
Какао 20 г.
Крохмаль 40 г.
Жовтки 2 шт.
Вершкове масло 200 г.
Чорний шоколад 100 г.
Родзинки 50 г.
Також знадобиться
Варення з чорної смородини
Шоколад 100 г.
Вершки 33% 100 мл.
Зварена кава

Пляцок Султан – рецепт приготування

Приготування бісквіту

Відділити білки від жовтків, збити до стійкої піни. Поступово додавати цукор і продовжувати збивати. Додати по одному жовтки і збивати на зменшеній швидкості.

Змішати борошно з какао, розпушувачем, корицею та содою. Додаємо в яєчну суміш і перемішуємо ложкою.

Беремо форму для випічки  (в мене 21 х 21 см), застелити пергаментом, заповнити тістом і випікати при температурі 180 градусів впродовж 35-40 хвилин. Розрізати охолоджений бісквіт на 2 тонких коржі.

Приготування кокосового коржа

Збити білки до стійкої піни, поступово додаємо цукор і збиваємо до утворення густої, однорідної маси.

Додати кокосову стружку і перемішати ложкою. Форму для випічки застелити пергаментом і вилити тісто, рівномірно розподілити по формі. Випікати 30-35 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Залишити щоб охолонув готовий корж.

Приготування горіхового коржа

Подрібнити горіхи. Збити білки до густої піни, додати цукор і збивати до однорідної, густої маси. До білків додати горіхи, перемішати.

Форму застелити пергаментом і викласти готове тісто, випікати при температурі 180 градусів впродовж 30-35 хвилин. Готовий корж залишити щоб охолонув.

Крем для пляцка

Родзинки залити на 7 хвилин окропом, потім злити і викласти на паперовий рушник.

Шоколад натерти на велику тертку.

Наливаємо склянку молока в миску, додаємо какао, жовтки, крохмаль – добре перемішуємо не залишаючи грудочок.

Поставити решту молока на вогонь, додати ванільний цуко і звичайний цукор, перемішати і довести до кипіння. Виливаємо в кипляче молоко приготовану раніше суміш, постійно перемішуємо і варимо до загустіння.

Зварений крем перекласти в керамічний посуд і накриваємо харчовою плівкою, залишаємо до охолодження.

Масло залишити при кімнатній температурі щоб було мяке, збиваємо до пухкої маси. По ложці поступово додаємо в крем і збивати до однорідної маси. В кінці додати шоколад та родзинки, обережно вимішати ложкою.

Збираємо пляцок

Одну частину бісквіту покладіть у форму застелену пергаментом, змочити добре кавою, викласти половину крему, розрівняти і зверху покласти кокосовий корж. Добре змазати варенням з смородини і накрити горіховим коржем, зверху викласти решту заварного крему, розрівняти.

Просочити кавою другий бісквіт зі сторони зрізу і цією стороною покласти на зверху на крем, злегка придавити руками.

Нагріти вершки (не кип’ятити) додати подрібнений шоколад і залишити на декілька хвилин, потім розмішати до однорідної маси. Сумішшу змазати верх пляцка.

Готовий пляцок Султан поставити на 8 годин або на ніч у холодильник щоб добре просочився.

Приємного смаку!