» » Пасха традиції та рецепти

Пасха традиції та рецепти

Пасха традиції та рецептиПасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Великодню передує Великий піст - найбільш тривалий період протягом року, коли віруючи обмежують себе в споживанні деяких продуктів. Піст триває 40 днів до Воскресіння Христового. Православні закінчують постити саме у святковий день і можуть дозволити собі будь смачні страви.

Світле свято Великдень має величезне символічне значення, і багато з цих символів можна знайти саме на великодньому столі.

Крашанки означають перемогу життя над смертю, паски - тіло Христа і радість життя, сіль - зв'язок бога з народом, достаток і сенс життя, кагор - кров Христа.

Обов'язково візьміть посвятити ці продукти, коли підете до церкви.

Крім того, народна свідомість бачить символічне значення та інших великодніх страв. Запечена свинина символізує гармонію у відносинах подружжя, сало - достаток і благополуччя, домашня ковбаса - поповнення сім'ї, масло, твердий сир і домашній сир, а також продукти з них (наприклад, пироги чи пиріжки з сиром) - це сите життя і удача в справах. Так що, накриваючи великодній стіл, можна запрограмувати себе на успіхи в наступному році!

Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році. І, мабуть, найулюбленіший - у ньому закладена така сильна і світла віра у всеперемагаючу силу життя, відродження та істинної любові, що навіть невіруючи її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям і душею.

Приготування до Великодня
Взагалі господині почали думати про Пасху вже з початком Великого посту: збирали лушпиння цибулі для фарбування яєць. Але найактивніше готуватися до Великодня, за традицією, починають на Страсного тижня: робили генеральне прибирання будинку та двору, проводили дрібний ремонт, заготовляли корм для домашніх тварин, щоб не турбуватися про це весь тиждень. І звичайно, готували новий чистий одяг для походу в церкву і великоднього дня.

Одяг на Великдень повинен бути світлих тонів, з елементами червоного і зеленого кольорів.

Кульмінаційний день у підготовці до Великодня - Чистий четвер. У цей день вставали спозаранку, купалися, набирали води і очищали свій життєвий простір, прикрашали дім зеленню.

У цей день фарбували яйця - або як мінімум їх збирали: вважалося, що ті яйця, які кури знесли в Чистий четвер, вбережуть від хвороб і напастей. У цей же день печуть паски і готують сирні пасочки.

Втім, для куховарських справ була ще субота: тут вже господині і ковбасу запікали, і прості салати кришили, і діставали з льоху заздалегідь припасені сало і квашенину.

Пасха настає і Головні великодні дійства починалися опівночі, між Великою суботою і Світлим Воскресінням. Починалася урочиста служба, потім йшов хресний хід навколо храму, потім рання ранкова служба та освячення великодніх кошиків парафіян.

Освячення продуктів в церкві
Освячення їжі на Великдень є однією з важливих складових свята: їжа - це Божі земні дари людині. Тому до освячення їжі завжди ставилися дуже вдумливо і серйозно: збирають ошатні кошики з їжею, вкриваючи їх найкрасивішими вишитими рушниками.

Але нести з собою все що під руку підвернеться не варто - в освяченні їжі є свої традиції. Обов'язково візьміть головні символи свята - крашанки (символ перемоги життя над смертю), печені паски (тіло Христа) та сирні паски (символ райського благодаті). Не забудьте сіль (сіль життя - сенс людського існування: як їжа без солі прісне, так і життя без Бога безрадісна).

Її слід використовувати і за великоднім столом, і надалі, вважається, що така сіль буде очищати і освячувати їжу.

Також беруть до церкви кагор - символ Христової крові. Це єдиний алкоголь, який доречний на Великдень у церкві. Горілка, лікери та інші напої будуть виглядати образливо.

Крім символічною духовної їжі, традиційно в церкву беруть: домашні ковбаси, буженину, сало, твердий сир, пиріжки. Цей набір продуктів також невипадковий: сири і пироги з сиром - символи достатку і ситого життя (не дарма кажуть «як сир у маслі катається»), сало і ковбаси - багатство і щастя в родині.

Це оптимальний набір для пасхального кошика - нести з собою судки з олів'є і голубцями і незручно, і недоречно. Фрукти та овочі освячують на Спас та інші осінні свята, воду, буває, беруть із собою до церкви, але і для її освячення у році є особливі дні.

Обов'язково продумайте і покладіть в кошик ті продукти - паски, крашанки, ковбаси - які пожертвуєте церкві. І подбайте про те, щоб у вас під рукою були сірники (запалити свічку). А самі свічки, як правило, купують в церкві або запасіться заздалегідь.

Великодній сніданок
Після освячення парафіяни поспішають по домівках - розговлятися. Відбувається це в ближньому колі сім'ї - для гостей є інший час. Великодній сніданок з розговіння починається з молитви. За столом збирається вся родина, всі - красиво причесані, у світлих ошатному вбранні. Кожен молиться про себе.

Після молитви глава сім'ї бере освячену крашанку, ділить її на кілька частин (за кількістю присутніх за столом плюс шматочок душам померлих родичів), роздає яйце родині та благословляє її словами: «Нехай на свята нас Всевишній благословив щастям і добрим здоров'ям на довгі роки. Нехай Матір Божа всіх нас взяла під свій покров. Щоб ми росли духовно і так само виховували своїх дітей. Дай, Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і нових дочекатися. Христос воскрес! »І всі відповідали:« Воістину воскрес! ».

Потім їдять по шматочку паски, а вже потім приходить черга м'яса, сиру і ковбас. Рибка, а особливо оселедець, теж завжди була на великодньому столі.

Свято Великдень
Після безсонної ночі і ситного сніданку сім'я відпочивала. Взагалі це день спокою: потрібно проводити час за бесідами з родиною, читанням, в радісних думках. Не тримати в серці зла в цей день, не сердитися і не занепадати духом - обов'язкова умова. Також у великодні дні гріхом вважається зустріти людину і не привітати його словами «Христос воскрес!».

Діти з давніх часів у цей день влаштовували велике гуляння з катанням на гойдалках. Не відставала і молодь - водили хороводи, співали пісні. На Великдень всі мають веселитися, а хто буде сумувати - той весь рік в печалі проведе.

У великодній понеділок прийнято ходити в гості до хрещених і родичів - бабусям і дідусям, братам і сестрам, дядькам і тіткам.

Вирушаючи провідати близьких, візьміть з собою пасочка і крашанки - традиційні гостинці.


Рецепти страв на ВеликденьРецепти страв на Великдень



Рецепти салатів на ВеликденьРецепти салатів на Великдень



Рецепти пасок на ВеликденьРецепти пасок на Великдень



Як фарбувати яйця на ВеликденьЯк фарбувати яйця на Великдень

Схожі рецепти

Як фарбувати яйця на Великдень?
Крашенка - один з головних великодніх символів. Фарбовані яйця святять у церкві, несуть на гостинець, яйцями розговляються. Сьогодні можна пофарбувати яйця в найвинахідливіші кольори - за допомогою порошкових барвників. Але крашанки по-старому, в цибулинні - куди більш здорова і душевна
Великодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.
Страви з субпродуктів: просто смакота!
Печінка, нирки. шлуночки, язики... Внутрішні органи тварин і птахів, а також інші малоцінні частини туш, типу хвостів і вух, все це не що інше, як субпродукти. І з них можна приготувати дуже багато смачних та головне корисних страв.
Як правильно зберігати вершкове масло
Вершкове масло - продукт, який можна зустріти майже в кожному холодильнику. Ранкові бутерброди, найніжніша випічка, дуже смачні соуси - ніщо не обходиться без скибочки вершкового масла! Це той продукт, який ми використовуємо по кілька разів на день і, само собою, він заслуговує на особливу увагу.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору