Різдвяна кутя. 5 рецептів куті на Святвечір

Різдвяна кутя. 5 рецептів куті на СвятвечірРіздвяна кутя. 5 рецептів куті на Святвечір
Кутя – традиційна страва яка у різних регіонах України готується по різному. Дізнайтесь 5 найкращих рецептів Різдвяної куті.

Кутя на Різдво

На Різдво кутю готують переважно з пшениці, ячменю, перлової та інших круп. В деяких областях на півдні України готують рисову кутю.

Зерно це символ вічного життя і достатку в родині;
мак і волоські горіхи – багатство і родючість;
мед – благополуччя і райська насолода.

Тільки з куті на Різдво починали святкову вечерю після сходу першої зірки, після чого переходили до інших різдвяних страв. На ніч миску з кутею залишали на столі а біля неї декілька ложок – за древнім повір’ям, душі предків вночі приходять подивитись на своїх нащадків і пригоститися кутею.

Традиційна кутя
Необхідні продукти:
пшениця шліфована – 2 склянки,
мак – 1 склянка,
родзинки – 200 г,
горіхи волоські – 200 г,
мед – 100 г.

Традиційна кутяТрадиційна кутя

Зерна очищеної від лушпиння пшениці, добре промити та замочити на ніч у холодній воді. Зранку зливаємо воду, ще раз промиваємо пшеницю і ставимо варитись заливши пшеницю гарячою водою (щоб лише покривала), періодично помішуйте, на повільному вогні до готовності. Зерна пшениці повинні вийти розсипчасті та м’які. Якщо води буде мало то ще додайте.

Готову пшеничну кашу трохи остудити та з мішати з 1 ст. л. меду. Окремо в глибоких тарілках залити окропом на 30 хвилин мак і родзинки. Готовий мак процідити на марлю і перетерти в макітрі чи за допомогою блендера до появи макового молочка.

Злити воду з родзинок. Волоські горіхи підсмажуємо на сковороді.

Змішуємо разом пшеницю, горіхи, мак, родзинки та залишком меду. Якщо кутя вийде густою то слід розбавити ії узваром а не водою. Рецепт різдвяного узвару дивіться наприкінці статті.

Кутя з перловки
Необхідні продукти:
перлова крупа – 1 ст.,
мак – 3 ст. л.,
курага або інші сухофрукти – 100 г.,
мигдаль – 50 г.;
вода – 3 ст.;
мед – 100 г.

Кутя з перловкиКутя з перловки

Перловку промийте у воді, залийте холодною водою та залиште на ніч. Зливаємо воду, перлову крупу залити гарячою водою і поставити варитись. Коли закипить зливаємо воду і заливаємо гарячою водою, перемішуємо і варимо до готовності, приблизно 30 хвилин.

Мак залити окропом на 30 хвилин. Злити воду та розім’яти в ступці або блендером до появи молочка.
Поріжте дрібно сухофрукти. Змішати разом перловку, мак та сухофрукти.
Мигдаль поріжте шматочками, обмажте і додайте до перлової крупи, також мед.

Кутя з ячменю
Необхідні продукти:
ячмінь – 0,5 ст.,
вода – 6 ст.;
родзинки – 0,5 ст.,
цукор – 4 ст. л;
заморожена малина – 250 г.;
вишні без кісточок (у власному соці або з компоту) – 1 ст.

Ячмінь залити водою і залишити на ніч. Не зливаючи воду поставити ячмінь варитись на повільному вогні на 1 годину. Додати цукор, малину та родзинки і варити ще 30 хвилин. Додаємо вишні і варимо ще 10 хвилин, каша повинна загустіти. Подавати кутю охолоджену.

Кутя з рису
Необхідні продукти:
рис – 1 ст.,
мак – 100 г.;
волоські горіхи – 100 г,
мед – 3 ст. л.

Кутя з рисуКутя з рису

Рис заливаємо окропом – 1,5 склянки. Каструлю накриваємо кришкою і варимо 3 хвилини на сильному вогні, 6 хвилин на середньому, 3 хвилини на повільному. Залишаємо рис ще на 10-15 хвилин щоб рис настоявся.

Мак залити окропом на 30 хвилин, процідити через марлю та перетерти за допомогою блендера до появи макового молочка.
Горіхи трохи підсмажити на сковороді і дрібно порізати.
Додаємо до охолодженого рису горіхи, мак та мед.

Кутя пшенична з мармеладом
Необхідні продукти:
пшениця – 2 ст.,
вода – 1 літр;
родзинки – 0,5 ст.,
волоські горіхи – 50 г,
мед – 100 г;
мармелад – 100 г.

Пшеничну крупу добре промити і висипати в киплячу воду. Варити на маленькому вогні постійно помішуючи 15-20 хвилин. Коли пшенична каша загусне, закриваємо каструлю кришкою та ставимо на 30-40 хвилин у подушку, щоб повністю увібралася вода.

Родзинки промиваємо, заливаємо окропом і ставимо варитись на 5 хвилин. Проціджуємо через сито та обдаємо холодною водою.
В теплій каші розчиняємо мед, додаємо подрібнені горіхи та родзинки, перемішуємо.

Дрібно порізати мармелад та змішати з кутею. Частину мармеладу залиште для прикраси куті пере подачею на стіл.

Узвар на Різдво
Щоб розбавити густу кутю або запити різдвяні страви краще використовувати узвар з сухофруктів. Тож до вашої уваги рецепт різдвяного узвару.

Необхідні продукти:
сухофрукти: яблука, груші, вишні, сливи – по 100 г.;
родзинки – 50 г.;
вода – 1 літр;
цукор – 0,5 ст.;
мед – 0,5 ст.

Узвар на РіздвоУзвар на Різдво

Промити та залити сухофрукти водою. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Додаємо цукор і кип’ятити 5 хвилин. Знімаємо з вогню та даємо настоятись 5 годин. Додавайте мед за смаком в теплий узвар.

Смачної куті та веселого Різдва!