Кутя на Різдво

Кутя на РіздвоКутя на Різдво
Кутя на різдво, дізнайтесь види куті та призначення. Також ділимось найкращими рецептами куті з пшениці. Кутя – дуже старовинна страва. Незважаючи на те, що ця різдвяна страва стала частиною християнських традицій, кутю використовували ще язичники. Кутя у перекладі означає – варена пшениця.

Кутя – дуже старовинна страва. Незважаючи на те, що ця різдвяна страва стала частиною християнських традицій, кутю використовували ще язичники. Кутя у перекладі означає – варена пшениця. Кутю на Різдво готували, як символ добра, благополуччя роду. Ця страва вважається ритуальною. Кутю готують до поминального столу і також як святкове частування.

Кутя на Різдво

Обов’язкова і найголовніша страва серед 12 пісних страв на столі. У багатьох перед Різдвом виникає питання – як правильно приготувати кутю? Про те що кутя повинна бути на святковому столі знають усі, давайте разом розберемось як зробити кутю різноманітною. Готувати кутю необхідно ретельно, щоб не червоніти за смак, якість і зовнішній вигляд.

Кутя види та призначення

Виділяють декілька основних видів куті які готують, 3 різновиди на свята:
на Різдво (Святий вечір) готується – «багата кутя»
перед Старим Новим роком готується – «щедра кутя»
на Водохреща готується – «голодна кутя».

4-й різновид куті готують тільки на поминках і розводять з коливом – «чорна кутя», призначена для покійників.

Кутя на Різдво з рисуКутя на Різдво з рису

На Правобережній Україні кутю готують з вареної пшениці, на сході переважно – з ячменю, на півдні України готують з рису. Заправляють кутю тертим маком, медом та узваром.
В теперішній час господині додають екзотичні додатки при приготуванні куті: мигдаль, горіхи, цукати, родзинки, інжир.

Кутя рецепти

Кутя з пшениці
Нам знадобиться:
200 г пшениці,
150 г маку,
100 г родзинок,
волоські горіхи 100 грам,
мед – 2-3 ст. л.

Перебрати пшеницю, промити, залити її водою і варити до готовності. Запарити мак окропом, і тримаємо на вогні, поки не буде добре розтиратися мак пальцями. Далі слід процідити мак через марлю і пропустити через м’ясорубку чи блендер, перемішуємо з пшеницею.

Додати подрібнені горіхи і запарені окропом родзинки. Туди ж обов’язково додайте мед. Ще можна додати ванільного цукру для особливого аромату.

Покласти кутю в гарне блюдо і подавати на стіл охолодженим.

Кутя на Різдво з пшениціКутя на Різдво з пшениці

Кутя на Різдво
Нам знадобиться:
200 грам пшениці,
півсклянки маку,
100 грам горіхів волоських,
цукор додаємо за смаком, але краще додати мед,
солодощі: родзинки, цукати, мармелад.

Пшеницю необхідно добре промити, залити її теплою водою і дати розбухнути. Після варимо у великій кількості води розсипчасту кашу.

Мак слід запарити і розтерти. У потертий мак додати води (можна узвар), мед.

Також слід додати дрібно нарізані волоські горіхи, родзинок і всю цю суміш потрібно з’єднати з пшеницею. Ретельно все перемішайте і можна подавати на стіл. Тільки не забудьте викласти кутю на гарне блюдо.

Кутя на Різдво рецептКутя на Різдво рецепт

Миру, добра та благополуччя вашій родині!