Точне дотримання пропорцій продуктів є запорукою успішного приготування більшості страв. Однак найчастіше в інгредієнтах рецепта написаний вага в грамах або мілілітрах. Але як відміряти цю кількість вдома, якщо під рукою немає кухонних ваг або мірного стакана. У такій ситуації допоможе наша порівняльна таблиця мір і ваг.
Перед вами зручна таблиця для перекладу ваги і обсягу деяких продуктів в зрозумілі всім. У ній вказані часто використовувані інгредієнти і кількість цього продукту в склянці, столовій і чайній ложці в грамах, а також середня вага деяких овочів і фруктів. З нею легко перевести грами в ложки, і навпаки.Порівняльна таблиця мір продуктів в грамах
Продукти | Вага продуктів в грамах | ||||
---|---|---|---|---|---|
Стакан 250 мл. | Стакан 200 мл. | Столова ложка | Чайна ложка | 1 штука в грамах | |
Абрикос | 40 | ||||
Апельсин | 140 | ||||
Арахіс очищений | 175 | 140 | 20 | ||
Баклажан | 200 | ||||
Болгарський перець | 50-150 | ||||
Брусниця | 140 | ||||
Варення | 330 | 270 | 50 | 17 | |
Вино столове | 250 | 200 | 20 | 5 | |
Вишня свіжа | 190 | 150 | 30 | ||
Вода | 250 | 200 | 18 | 5 | |
Гвоздика мелена | 3 | ||||
Гвоздика не мелена | 4 | ||||
Голубика | 260 | ||||
Горох лузаний | 230 | 25 | 10 | ||
Горох нелузаний | 200 | 0 | 0 | ||
Гірчиця | 4 | ||||
Гірчиця порошок | 4 | ||||
Груша | 135 | ||||
Джем | 40 | 15 | |||
Ожина | 190 | ||||
Желатин (порошок) | 15 | 5 | |||
Желатин лист | 2,5 | ||||
Суниця | 8 | ||||
Родзинки | 190 | 165 | 25 | ||
Какао | 20 | 10 | |||
Капуста (качан) | 1500-2000 | ||||
Картопля середня | 100 | ||||
Кислота лимона кристалічна | 25 | 8 | |||
Кислота лимона суха | 25 | 8 | |||
Полуниця | 150 | 120 | 25 | ||
Журавлина | 145 | ||||
Кориця мелена | 20 | 8 | |||
Кофе | 20 | 10 | |||
Кофе мелений | 20 | 7 | |||
Крупа геркулес | 90 | 70 | 12 | 6 | |
Крупа гречана | 210 | 190 | 15 | 7 | |
Крупа манна | 200 | 180 | 25 | 8 | |
Крупа вівсяна | 90 | 75 | 12 | ||
Крупа перлова | 230 | 210 | 25 | 8 | |
Крупа ячна | 180 | 160 | 20 | 7 | |
Агрус | 210 | ||||
Лавровий лист | 0,2 | ||||
Лікер | 20 | 7 | |||
Цибуля середня | 75 | ||||
Мак | 135 | 18 | 5 | ||
Мак | 155 | 15 | 5 | ||
Малина | 140 | 110 | 20 | ||
Маргарин топлений | 230 | 180 | 14 | 10 | |
Масло тваринне топлене | 240 | 185 | 17 | 5 | |
Олія | 240 | 190 | 20 | 5 | |
Масло вершкове | 240 | 210 | 40 | 15 | |
Мед | 325 | 270 | 25 | 15 | |
Мигдаль очищений | 160 | 130 | 30 | 10 | |
Молоко згущене | 30 | 12 | |||
Молоко сухе | 120 | 100 | 20 | 5 | |
Молоко незбиране | 250 | 200 | 20 | 5 | |
Морква середня | 75 | ||||
Мука картопляна | 180 | 150 | 30 | 10 | |
Мука кукурудзяна | 160 | 130 | 30 | 10 | |
Мука пшенична | 160 | 130 | 25 | 10 | |
Огірок середній | 100 | ||||
Горіх волоський мелений | 120 | 100 | 20 | 5 | |
Горіх фундук чищений | 170 | 130 | 30 | 10 | |
Горіх ядро | 165 | 30 | |||
Перець гіркий | 0,05 | ||||
Перець духмяний порошком | 4,5 | 0,07 | |||
Перець мелений червоний | 1 | ||||
Перець мелений чорний | 5 | ||||
Перець чорний горошок | 0 | 0,03 | |||
Персик | 85 | ||||
Петрушка | 50 | ||||
Петрушка корінь | 150 | ||||
Повидло | 310 | 290 | 36 | 12 | |
Помідор | 75 | ||||
Пшоно | 220 | 25 | 8 | ||
Пюре суничне | 350 | 290 | 50 | 17 | |
Пюре ягідне | 350 | 290 | 50 | 17 | |
Редиска | 15-25 | ||||
Редька | 150-200 | ||||
Ріпа | 75-100 | ||||
Рис | 240 | 180 | 25 | 9 | |
Сало | 50 | 30 | |||
Сало топлене | 245 | 220 | 20 | ||
Цукор кусковий | 200 | 140 | 9 | ||
Цукрова пудра | 180 | 140 | 25 | 8 | |
Цукор | 230 | 180 | 30 | 12 | |
Буряк | 50 | ||||
Селера | 100 | ||||
Селера корінь | 75-100 | ||||
Слива | 150 | 30 | |||
Вершки | 250 | 200 | 14 | 5 | |
Сметана | 250 | 210 | 25 | 10 | |
Смородина червона | 175 | 35 | |||
Смородина чорна | 155 | 30 | |||
Сода питна | 28 | 12 | |||
Сік | 250 | 200 | 18 | 5 | |
Сіль | 325 | 270 | 30 | 10 | |
Сухарики | 50 | ||||
Сухарики панірувальні | 125 | 100 | 20 | 5 | |
Домашній сир | 17 | 5 | |||
Томатне пюре | 220 | 190 | 25 | 8 | |
Томатний соус | 25 | 8 | |||
Томатна паста | 30 | 10 | |||
Оцет | 250 | 200 | 18 | 5 | |
Квасоля | 220 | 30 | 10 | ||
Пластівці кукурудзяні | 50 | 35 | 17 | 2 | |
Пластівці вівсяні | 100 | 80 | 14 | 4 | |
Пластівці пшеничні | 60 | 45 | 9 | 2 | |
Чай | 15 | 4 | |||
Черешня | 165 | ||||
Чорна смородина | 180 | 130 | 30 | ||
Черниця | 200 | 35 | |||
Черниця сушена | 130 | 15 | |||
Чорнослив | 250 | 220 | 25 | ||
Сочевиця | 210 | 180 | |||
Яблуко | 90 | ||||
Яблуко сушене | 70 | ||||
Яйце (білок) | 11 шт. | 9 шт. | 30 | ||
Яйце (жовток) | 12 шт. | 10 шт. | 20 | ||
Яйце без шкарлупи | 6 шт. | 5 шт. | 50 | ||
Яйце середнє | 50 | ||||
Яєчний порошок | 180 | 100 | 25 | 10 |