Точне дотримання пропорцій продуктів є запорукою успішного приготування більшості страв. Однак найчастіше в інгредієнтах рецепта написаний вага в грамах або мілілітрах. Але як відміряти цю кількість вдома, якщо під рукою немає кухонних ваг або мірного стакана. У такій ситуації допоможе наша порівняльна таблиця мір і ваг.
Перед вами зручна таблиця для перекладу ваги і обсягу деяких продуктів в зрозумілі всім. У ній вказані часто використовувані інгредієнти і кількість цього продукту в склянці, столовій і чайній ложці в грамах, а також середня вага деяких овочів і фруктів. З нею легко перевести грами в ложки, і навпаки.Порівняльна таблиця мір продуктів в грамах
| Продукти | Вага продуктів в грамах | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| Стакан 250 мл. | Стакан 200 мл. | Столова ложка | Чайна ложка | 1 штука в грамах | |
| Абрикос | 40 | ||||
| Апельсин | 140 | ||||
| Арахіс очищений | 175 | 140 | 20 | ||
| Баклажан | 200 | ||||
| Болгарський перець | 50-150 | ||||
| Брусниця | 140 | ||||
| Варення | 330 | 270 | 50 | 17 | |
| Вино столове | 250 | 200 | 20 | 5 | |
| Вишня свіжа | 190 | 150 | 30 | ||
| Вода | 250 | 200 | 18 | 5 | |
| Гвоздика мелена | 3 | ||||
| Гвоздика не мелена | 4 | ||||
| Голубика | 260 | ||||
| Горох лузаний | 230 | 25 | 10 | ||
| Горох нелузаний | 200 | 0 | 0 | ||
| Гірчиця | 4 | ||||
| Гірчиця порошок | 4 | ||||
| Груша | 135 | ||||
| Джем | 40 | 15 | |||
| Ожина | 190 | ||||
| Желатин (порошок) | 15 | 5 | |||
| Желатин лист | 2,5 | ||||
| Суниця | 8 | ||||
| Родзинки | 190 | 165 | 25 | ||
| Какао | 20 | 10 | |||
| Капуста (качан) | 1500-2000 | ||||
| Картопля середня | 100 | ||||
| Кислота лимона кристалічна | 25 | 8 | |||
| Кислота лимона суха | 25 | 8 | |||
| Полуниця | 150 | 120 | 25 | ||
| Журавлина | 145 | ||||
| Кориця мелена | 20 | 8 | |||
| Кофе | 20 | 10 | |||
| Кофе мелений | 20 | 7 | |||
| Крупа геркулес | 90 | 70 | 12 | 6 | |
| Крупа гречана | 210 | 190 | 15 | 7 | |
| Крупа манна | 200 | 180 | 25 | 8 | |
| Крупа вівсяна | 90 | 75 | 12 | ||
| Крупа перлова | 230 | 210 | 25 | 8 | |
| Крупа ячна | 180 | 160 | 20 | 7 | |
| Агрус | 210 | ||||
| Лавровий лист | 0,2 | ||||
| Лікер | 20 | 7 | |||
| Цибуля середня | 75 | ||||
| Мак | 135 | 18 | 5 | ||
| Мак | 155 | 15 | 5 | ||
| Малина | 140 | 110 | 20 | ||
| Маргарин топлений | 230 | 180 | 14 | 10 | |
| Масло тваринне топлене | 240 | 185 | 17 | 5 | |
| Олія | 240 | 190 | 20 | 5 | |
| Масло вершкове | 240 | 210 | 40 | 15 | |
| Мед | 325 | 270 | 25 | 15 | |
| Мигдаль очищений | 160 | 130 | 30 | 10 | |
| Молоко згущене | 30 | 12 | |||
| Молоко сухе | 120 | 100 | 20 | 5 | |
| Молоко незбиране | 250 | 200 | 20 | 5 | |
| Морква середня | 75 | ||||
| Мука картопляна | 180 | 150 | 30 | 10 | |
| Мука кукурудзяна | 160 | 130 | 30 | 10 | |
| Мука пшенична | 160 | 130 | 25 | 10 | |
| Огірок середній | 100 | ||||
| Горіх волоський мелений | 120 | 100 | 20 | 5 | |
| Горіх фундук чищений | 170 | 130 | 30 | 10 | |
| Горіх ядро | 165 | 30 | |||
| Перець гіркий | 0,05 | ||||
| Перець духмяний порошком | 4,5 | 0,07 | |||
| Перець мелений червоний | 1 | ||||
| Перець мелений чорний | 5 | ||||
| Перець чорний горошок | 0 | 0,03 | |||
| Персик | 85 | ||||
| Петрушка | 50 | ||||
| Петрушка корінь | 150 | ||||
| Повидло | 310 | 290 | 36 | 12 | |
| Помідор | 75 | ||||
| Пшоно | 220 | 25 | 8 | ||
| Пюре суничне | 350 | 290 | 50 | 17 | |
| Пюре ягідне | 350 | 290 | 50 | 17 | |
| Редиска | 15-25 | ||||
| Редька | 150-200 | ||||
| Ріпа | 75-100 | ||||
| Рис | 240 | 180 | 25 | 9 | |
| Сало | 50 | 30 | |||
| Сало топлене | 245 | 220 | 20 | ||
| Цукор кусковий | 200 | 140 | 9 | ||
| Цукрова пудра | 180 | 140 | 25 | 8 | |
| Цукор | 230 | 180 | 30 | 12 | |
| Буряк | 50 | ||||
| Селера | 100 | ||||
| Селера корінь | 75-100 | ||||
| Слива | 150 | 30 | |||
| Вершки | 250 | 200 | 14 | 5 | |
| Сметана | 250 | 210 | 25 | 10 | |
| Смородина червона | 175 | 35 | |||
| Смородина чорна | 155 | 30 | |||
| Сода питна | 28 | 12 | |||
| Сік | 250 | 200 | 18 | 5 | |
| Сіль | 325 | 270 | 30 | 10 | |
| Сухарики | 50 | ||||
| Сухарики панірувальні | 125 | 100 | 20 | 5 | |
| Домашній сир | 17 | 5 | |||
| Томатне пюре | 220 | 190 | 25 | 8 | |
| Томатний соус | 25 | 8 | |||
| Томатна паста | 30 | 10 | |||
| Оцет | 250 | 200 | 18 | 5 | |
| Квасоля | 220 | 30 | 10 | ||
| Пластівці кукурудзяні | 50 | 35 | 17 | 2 | |
| Пластівці вівсяні | 100 | 80 | 14 | 4 | |
| Пластівці пшеничні | 60 | 45 | 9 | 2 | |
| Чай | 15 | 4 | |||
| Черешня | 165 | ||||
| Чорна смородина | 180 | 130 | 30 | ||
| Черниця | 200 | 35 | |||
| Черниця сушена | 130 | 15 | |||
| Чорнослив | 250 | 220 | 25 | ||
| Сочевиця | 210 | 180 | |||
| Яблуко | 90 | ||||
| Яблуко сушене | 70 | ||||
| Яйце (білок) | 11 шт. | 9 шт. | 30 | ||
| Яйце (жовток) | 12 шт. | 10 шт. | 20 | ||
| Яйце без шкарлупи | 6 шт. | 5 шт. | 50 | ||
| Яйце середнє | 50 | ||||
| Яєчний порошок | 180 | 100 | 25 | 10 | |