Кутя з рисом, родзинками та горіхами

Кутя з рисом, родзинками та горіхамиКутя з рисом, родзинками та горіхами
Рецепт куті може використовувати як пшеницю, так і ячмінь, традиційні для слов’ян злаки.
Кутя з рисом, родзинками та горіхами – сучасний варіант традиційної різдвяної куті із пшениці. Ця пісна страва на Святвечір готується швидше і також смачна.
Кутя для мене – одне з найзагадковіших страв. Я готую кутю з рису часто, без приводу, просто тому що це дуже смачно і корисно. А в піст це блюдо для мене – справжня палочка-виручалочка. Простий та швидкий рецепт приготування куті з рисом родзинками та волоськими горіхами.

Я перебираю і добре промиваю 2 склянки довгозернистого рису. Далі заливаю рис дворазовим об’ємом води, доводжу до кипіння, зменшую нагрів до мінімального, накриваю каструлю кришкою і варю на слабкому вогні до готовності. Зазвичай я прибираю каструлю з плити трохи раніше, укутують її щільним рушником і залишаю рис доходити.

Ізюм (150-200 г) ретельно промиваю і розміщую в мисочку. Сюди ж додаю волоські горіхи (приблизно 100 г), заливаю все окропом і залишаю при кімнатній температурі на 30-35 хв. Ізюм для куті використовую різних сортів і кольорів, так страва виглядає яскравіше – це зіграє вам на руку, якщо будете пригощати кутею діток.

Через цей час родзинки віджимаю і додаю до рису. Слідом кладу горіхи (їх можна дрібно порубати, але я віддаю перевагу використовувати половинки- «метелики»). Поряд з родзинками і горіхами в кутю можна додавати різні сухофрукти і цукати на ваш смак. Приготовану рисову кутю підсолоджують медом (1-1,5 ст. ложки) і як слід перемішую.

Приємного смаку та щасливого Різдва!
Використовувались матеріали ЕДА для всей семьи 2014’01С