Вино в домашніх умовах з винограду «Лідія»

Вино в домашніх умовахВино в домашніх умовах

Виноград Лідія або Ізабелла багато хто вирощує в Україні. Не дивлячись на те, що професійні винороби негативно відкликаються про цей сорт винограду, та з нього при дотриманні технології вийде гарне домашнє вино.

Вино з розового сорту винограду Лідія – смачний алкогольний напій міцністю 9-12 градусів. Цей сорт винограду отримав велику популярність завдяки морозостійкості і великій врожайності.

Інгредієнти

  • Виноград
  • Цукор 100-200 г. на літр соку

Технологія приготування вина з винограду «Лідія»

Збір врожаю

Підійдуть плоди будь-якого розміру, головне видалити зелені, гнилі і поцвілі ягоди. Головне зауваження – перед приготуванням вина виноград неможна мити, дуже брудні плоди можна протерти ганчіркою. На поверхні живуть бактерії, які є дріжджами, завдяки їм вино бродить.

виноград лідія

Отримання виноградного соку

Відриваємо ягоди з гілочок руками і роздавлюємо будь-яким способом.

Відриваємо ягоди з гілочок руками

Я це роблю за допомогою картопледавки. Кожна ягідка повинна бути роздавлена, головне не роздавити кісточки – бо вино буде гірчити.

роздавлюємо будь-яким способом

В результаті ми отримаємо виноградну «мезгу» (мякоть з соком). Все вилити в велику ємність, накрити кришкою або зверху зав’язати марлею чи чистою ганчіркою.

В результаті ми отримаємо виноградну «мезгу»

Кожного дня, 2 рази вдень, перемішувати дерев’яною палкою, або чистою рукою, щоб суміш не прокисла.

2 рази вдень перемішувати

Через 3-4 дні після того як ви почавили виноград, слід процідити суміш через велике сито, або віджати через марлю.

Через 3-4 дні після того як ви почавили виноград, слід процідити суміш

Бродіння

Підготуйте тару для бродіння вина. Краще використовувати скляні бутлі по 5 – 10 літрів. Якщо немає, то підійдуть і пластикові від бутельованої води. Ємності треба добре помити і обдати кип’ятком, залишити щоб охололи і обсохли.

Тепер можна заповнювати виноградним соком не більше ніж на 2/3 об’єму, залишивши місце для бродіння.

Тепер можна заповнювати ємності виноградним соком

Потім в кришці треба зробити гідрозатвор (дивіться фото). Замість такої конструкції можна використати звичайну лікарняну рукавичку з отвором в одному з пальців, зробленим голкою. Кришка або пробка в банці не повинна пропускати повітря.

в кришці треба зробити гідрозатвор

Переносимо ємності з соком в темне приміщення з температурою 16-22 градуси.

Кількість цукру залежить від виду вина. Оптимальний варіант – 100-150 грамів на літр соку. При цьому краще розділити додавання цукру на 3 етапи. Перед встановлення гідрозатвору додати 50% від запланованої кількості.

Через 5 днів додати ще 25%. Для цього зніміть гідрозатвор, злити через трубочку 0.5 літра соку на 1 кг цукру що будете додавати, розмішати цукор в соку. Отриманий сироп вилити назад у банку з соком і встановити гідрозатвор. Через 5 днів додати залишкові 25% цукру, повторивши процедуру.

Бродіння продовжується 30-50 днів. По мірі бродіння буде з’являтися осад на дні банки з соком. Якщо сік бродить більше 55 днів рекомендується злити його з осаду, бо може з’явитись гіркота.

Смак вина

Якщо вино вийшло дуже кислим, можете додати ще цукру за смаком. Тим хто полюбляє міцні вина, можна додати 2-25% горілки або спирту від об’єму напою. Вино з додаванням горілки краще зберігається, але смак жорсткіше.

Переливаємо вино в ємності для зберігання та витримки, герметично закрити. Якщо ви додавали цукор, перші 7-10 днів потримати під гідрозатвором, потім закрити герметично. Бажано наливати вино доверху, щоб зменшити контакт вина з повітрям.

Перенесіть ємності у підвал чи холодильник з температурою 6-16 градусів. Залишити на 3 місяці для витримки. Якщо буде з’являтись осад, треба переливати вино кожні 10-15 днів в іншу ємність. Не забувайте щоб всі ємності були вимитими та чистими.

Через 3-6 місяців розлити готове вино по скляним пляшкам, закрити кришками і зберігати в холодильнику чи підвалі.

вино з винограду

Вино вийде міцністю 9-12 градусів, термін зберігання 5 років, якщо температура повітря буде зберігання не вище 16 градусів.