Винні дріжджі в домашніх умовах

Винні дріжджі в домашніх умовахВинні дріжджі в домашніх умовах

Щоб приготувати домашнє вино потрібні дріжджі, але звичайні для випічки хліба не підійдуть. Знадобляться спеціальні винні дріжджі, які переробляють цукор в спирт і зберігають смак та аромат продуктів, з яких ви робите вино.

Розглянемо процес приготування винних дріжджів з родзинок в домашніх умовах.

Винні дріжджі можна купити в магазині або приготувати в домашніх умовах з винограду, або інших свіжих ягід, родзинок, забродившого сусла чи осаду.

Винні дріжджі це мікроскопічні клітини дріжджового гриба які проживають на поверхні ягід і фруктів.

Для нормального бродіння треба 2-3% активованих винних дріжджів (рідини) від загального об’єму сусла.

Рецепт домашніх винних дріжджів з родзинок або шкірки свіжих ягід і фруктів

Дикі дріжджі живуть на поверхні майже всіх ягід і фруктів, але більш якісні, які зроблять вино міцним і з гарним смаком, можна отримати з винограду або родзинок. Також підійдуть малина, суниця, смородина, яблука.

Ягоди для приготування дріжджів потрібно збирати в суху погоду, перед тим щоб не було дощу не менше доби. Вони повинні бути без загнивань і цвілі. Якщо використовувати родзинки – краще купувати декілька сортів в різних магазинах, бо часто його оброблюють отрутохімікатами для тривалого зберігання, дріжджові грибки при цьому гинуть. Я брав родзинки такі як на фото.

родзинки

Для приготування також вам знадобляться: чиста бутельована вода без хлору, цукор і літрова банка.

Технологія приготування:

Скляну банку добре помити і обов’язково простерилізувати.
100 г. немитих ягід або родзинок висипте в банку, свіжі ягоди пом’яти.
Влити 600 мл. води, температура 20-35 °C.
Додати 2 ст. л. цукру (не більше), перемішати щоб розчинився у воді.
Накрити банку марлею, перенести в темне місце з кімнатною температурою, не нижче 18 °C. Залишити на 3-4 дні для активації дріжджів.
Коли з’явиться піна на поверхні, шипіння і легкий кислуватий аромат, родзинки зазвичай піднімаються на поверхню – закваска готова для застосування.

Додати 2 ст. л. цукру
перемішати щоб розчинився у воді
накрити марлею

Зберігати таку закваску можна до 10-ти днів. Щоб закваска не пропала краще встановити на банку гідрозатвор. Якщо будете додавати закваску у сусло з мезгою – фільтрація не потрібна, а при додаванні в чистий сік – краще пропустити через марлю.

Примітка: якщо закваска не заграла або з’явилась пліснява – ягоди чимось оброблені або заражені. Треба починати з початку з іншими інгредієнтами.