» » Провідна неділя - традиції і обряди

Провідна неділя - традиції і обряди

Провідна неділяПровідна неділя

Провідна неділя - тиждень після Великодня (точніше перша неділя після Воскресіння). Це свято також називають в народі Гробки, Могилки, Дарна неділя, Опроводи, Радониця, Радуниця, Родичі, Хомина неділя, Томина неділя - в залежності від регіону та місцевості України. В першу неділю після Воскресіння і кілька наступних днів після неї проходять традиційні громадські поминки.

З давніх часів на проводи поминали померлих родичів. Цей день отримав своє місце у християнському календарі, і сьогодні проводи стали частиною церковних традицій. Люди вірять, що саме в цей день душі померлих родичів повертаються до своїх могил і родичі можуть поспілкуватися з ними, адже цього ж дня вони повинні повернутись у потойбічний світ. Зазвичай на провідну неділю збираються всі родичі, навіть ті кого рідко бачиш.

Трапеза на цвинтарі для багатьох українців є традицією, хоча і не в усіх регіонах нашої країни це роблять. Ставлять столи і лавки або розстеляють на траві скатертину і спільно споживають принесені страви. Деякі навмисно залишають освячені з Великодня паски, крашанки та інші продукти. В регіонах де не обідають на цвинтарі, все одно приносять і залишать на могилках освячені скибочки пасок та фарбовані крашанки.

Страви на проводи (провідну неділю)

Серед традиційних пасок та писанок, на провідну неділю часто готують страви, які полюбляли померлі родичі за життя.
Основними вважають коливо або кутя з медом, паски та крашанки. Також серед основних страв неодмінно повинні бути налисники, млинці та оладки. До того ж приносять смажену рибу, вареники, пироги, голубці, домашню ковбасу. Годилося частувати за столом вином чи горілкою, чарки з напоєм ніколи не цокались, це заборонено, лише піднімались (вважалось, що гучні звуки налякають душі померлих, також не співають і за столом говорять тихо).

Рецепти страв які треба взяти на провідну неділю:

Рецепти пасок
Пасхальний вінок

Домашні голубці
Ледачі голубці з рисом

Домашня ковбаса зі свинини
Домашня куряча ковбаса
Домашня ковбаса з курячою печінкою і гречкою

Сир твердий домашній
Адигейський сир
Бринза в домашніх умовах

Схожі рецепти

Пасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Корисні властивості яблук
Сьогодні яблука шановані, улюблені і популярні у всьому світі, про що свідчать прислів'я та приказки: «Хто яблучко в день з'їдає, той у доктора не буває», «Яблуко на вечерю - і лікар не потрібний». Тому їжте яблука і завжди залишатися здоровими
Яблучний спас рецепти
У серпні відзначаються відразу три великих православних свята, в народі іменованих: Медовий, Яблучний і Хлібний. Дізнайтесь рецепти страв які готують на Спас.
Великодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору