Провідна неділя – традиції і обряди

Провідна неділяПровідна неділя

Провідна неділя – тиждень після Великодня (точніше перша неділя після Воскресіння). Це свято також називають в народі Гробки, Могилки, Дарна неділя, Опроводи, Радониця, Радуниця, Родичі, Хомина неділя, Томина неділя – в залежності від регіону та місцевості України. В першу неділю після Воскресіння і кілька наступних днів після неї проходять традиційні громадські поминки.

З давніх часів на проводи поминали померлих родичів. Цей день отримав своє місце у християнському календарі, і сьогодні проводи стали частиною церковних традицій. Люди вірять, що саме в цей день душі померлих родичів повертаються до своїх могил і родичі можуть поспілкуватися з ними, адже цього ж дня вони повинні повернутись у потойбічний світ. Зазвичай на провідну неділю збираються всі родичі, навіть ті кого рідко бачиш.

Трапеза на цвинтарі для багатьох українців є традицією, хоча і не в усіх регіонах нашої країни це роблять. Ставлять столи і лавки або розстеляють на траві скатертину і спільно споживають принесені страви. Деякі навмисно залишають освячені з Великодня паски, крашанки та інші продукти. В регіонах де не обідають на цвинтарі, все одно приносять і залишать на могилках освячені скибочки пасок та фарбовані крашанки.

Страви на проводи (провідну неділю)

Серед традиційних пасок та писанок, на провідну неділю часто готують страви, які полюбляли померлі родичі за життя.
Основними вважають коливо або кутя з медом, паски та крашанки. Також серед основних страв неодмінно повинні бути налисники, млинці та оладки. До того ж приносять смажену рибу, вареники, пироги, голубці, домашню ковбасу. Годилося частувати за столом вином чи горілкою, чарки з напоєм ніколи не цокались, це заборонено, лише піднімались (вважалось, що гучні звуки налякають душі померлих, також не співають і за столом говорять тихо).

Рецепти страв які треба взяти на провідну неділю:

Рецепти пасок
Пасхальний вінок

Домашні голубці
Ледачі голубці з рисом

Домашня ковбаса зі свинини
Домашня куряча ковбаса
Домашня ковбаса з курячою печінкою і гречкою

Сир твердий домашній
Адигейський сир
Бринза в домашніх умовах