Корисні властивості яблук

Корисні властивості яблукКорисні властивості яблук
Сьогодні яблука шановані, улюблені і популярні у всьому світі, про що свідчать прислів’я та приказки: «Хто яблучко в день з’їдає, той у доктора не буває», «Яблуко на вечерю – і лікар не потрібний». Тому їжте яблука і завжди залишатися здоровими

Фрукт розбрату
Про яблуках складено безліч переказів. Саме відоме, говорить, що яблуко – плід з дерева пізнання добра і зла, який легковажно скуштувала Єва.

Герої слов’янських казок шукають молодильні яблучка, здатні дарувати вічну молодість, а також катають яблучко на тарілці, щоб хоч одним оком заглянути в завтрашній день.

Християни відзначають 19 серпня Яблучний Спас. У цей день прийнято ласувати наливними рум’яними яблучками і дарувати їх одне одному на щастя, бажаючи добра. Наші бабусі вірять, що на Спаса яблука набувають магічну силу. І якщо, відкусивши яблучко, загадати бажання, воно неодмінно збудеться.

Серед давньогрецьких міфів є легенда про яблуко розбрату. Відразу три богині – Афіна, Гера і Афродіта – претендували на золоте яблуко, призначене «найгарнішій». Паріс повинен був вирішити їх суперечку. Афіна пообіцяла йому військову славу, Гера – влада, а Афродіта – володіння найгарнішою з усіх смертних жінок. Паріс віддав яблуко Афродіті.

Виконуючи свою обіцянку, богиня допомогла Парису викрасти дружину спартанського царя Олену. З цього золотого яблучка і почалася Троянська війна …

Властивості яблук
Склад і харчова цінність яблука залежать від сорту, проте в середньому на 100 г м’якоті доводиться 0,4-0,5 г білків, 0,2-0,4 г жирів, 10-12 г вуглеводів, до 2,5 г клітковини і по 1 г крохмалю і пектину.

Інший обсяг займає вода, тому яблука добре втамовують спрагу. За вмістом вітамінів і мінералів яблука – справжній природний мультикомплекс: найбільше в них калію (107-200 мг), фосфору (11 мг), кальцію (6-10 мг), магнію (5-9 мг), заліза (0,12 -2,2 мг); вітаміну С (від 4,6 до 10 мг) і вітамінів групи В.

Крім цього, в яблуках багато органічних кислот – яблучної, урсоловой, лимонної та інших, – які гарно впливають на обмінні процеси в організмі. Присутні й амінокислоти, в тому числі незамінні – лізин, аргінін, тирозин та інші.

Як правильно їсти яблука?
У світі понад двох сотень різних сортів яблук. Але назвати найкорисніший простіше, ніж здається: найбільшу користь приносять яблука, вирощені у вашій місцевості і куплені в сезон.

Чим далі від вас регіон, з якого доставлені яблука, тим сумнівні їх харчова цінність.

Їсти яблука краще свіжими, разом зі шкіркою і насінням, адже в них міститься велика кількість корисних компонентів. Після термообробки яблука зберігають значну частину своїх властивостей, тому сміливо варіть компоти і печіть з ними пироги, та запікайте з медом в духовці.

Ось декілька рецептів з яблуками:
Варшавський або насипний пиріг з яблуками
Шарлотка з яблуками і корицею
Шарлотка з яблуками
Пиріг «Шоколадні яблука»

Печені яблука:
Печені яблука з медом в духовці
Яблука запечені з сиром