» » Яблучний спас рецепти

Яблучний спас рецепти

Яблучний спас рецептиЯблучний спас рецепти
У серпні відзначаються відразу три великих православних свята, в народі іменованих: Медовий, Яблучний і Хлібний. Дізнайтесь рецепти страв які готують на Спас.
Медовий Спас припадає на 14 серпня. Його іноді також називають Маковим або Маковеєм. У цей день прийнято подавати до столу страви з маком. В давнину бджолярі-пасічники заламували у вуликах перші медові стільники. Селяни вважали, що з цього дня бджоли перестають носити мед.

Згідно зі звичаєм, віруючи в цей день приносять мед в храми для освячення. Перед обрядом освячення рекомендується переконатися в тому, що мед хорошої якості. Для цього треба зачерпнути його ложкою і перелити в іншу ємність. Якщо мед ллється тонкою, рівною, безперервним струменем, то він справжній. Хороший мед також не стікає з ложки, а «намотується» на неї, він легко розтирається між пальцями і вбирається в шкіру.

Вважається, що до Медового Спаса можна їсти тільки торішній мед. Крім того, прийнято пригощати їм сусідів.
У цей день, відповідно до традиції, печуть медові пряники, млинці з маком і медом, пироги, булочки, плюшки з маком.

Яблучний Спас святкується 19 серпня. До цього дня встигають фрукти і з дерев знімають урожай яблук.

Вважається, що яблука остаточно дозрівають тільки до Спасова дня - до цього збирати можна тільки падалицю. В давнину було прийнято після освячення роздавати яблука всім. Є повір'я, що на Преображення Господнє яблука знаходять магічну силу, і якщо загадати бажання, а потім з'їсти хоча б шматочок освяченого яблука, то загадане обов'язково збудеться.

На Яблучний Спас традиційно пекли пироги з яблуками, варили варення, готували інші страви з яблук, якими потім пригощали сусідів.

Яблучний спас рецепти
Домашня випічка:
Шарлотка з яблуками
Варшавський або насипний пиріг з яблуками
Шарлотка з яблуками і корицею
Сирне печиво з яблуками
Вертута з яблуками
Яблучний штрудель
Пиріг Шоколадні яблука

Закуска:
Квашена капуста з яблуками
Качка з яблуками, запечена в духовці

Десерти:
Печені яблука з медом в духовці
Яблука запечені з сиром
Сирна запіканка з яблуками і гарбузом

Консервація:
Повидло з яблук

Хлібний Спас - 29 серпня. Зветься він Хлібним або Горіховим. Вважається, що до цього дня повністю дозріває новий урожай і приходить осінь.

До цього дня приурочували обряди, пов'язані зі збором хлібів. З того ж дня починався і збір лісових горіхів. Вважалося, що до цього дня вони стають стиглими.

На Хлібний Спас активно пригощалися і пригощали один одного пирогами, овочами, горіхами, медом та іншими припасами.

Веселих свят!

Схожі рецепти

Пасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Корисні властивості яблук
Сьогодні яблука шановані, улюблені і популярні у всьому світі, про що свідчать прислів'я та приказки: «Хто яблучко в день з'їдає, той у доктора не буває», «Яблуко на вечерю - і лікар не потрібний». Тому їжте яблука і завжди залишатися здоровими
Як вибирати кавун?
Кавун - це не тільки шалено смачна ягода, але й відмінне джерело заліза, каротину, вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, яка бере участь у кровотворення. Як правильно вибирати смачні, цукрові кавуни, які тануть у роті?
Великодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям
Традиційні страви на щедрий вечір
Згідно з традиціями, ввечері 13 січня вся родина збирається на святкову вечерю, який називають Щедрий вечір. Святковий стіл обов'язково повинен бути багатим, адже піст вже позаду.
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору