» » Великодній стіл рецепти та традиції

Великодній стіл рецепти та традиції

Великодній стіл рецепти та традиціїВеликодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям і душею. Тим більше що весна прийшла, позаду піст - велике випробування тіла і духу, а попереду - надії на хорошій рік.
У 2016-му ми як ніколи віримо, що життя переможе смерть, що прийдуть мир і любов. Саме за це варто поставити в церкві свічку у пасхальну ніч. І саме тому, що життя таке прекрасне і таке крихке, варто збиратися за сімейним столом, і особливо - в Святе Воскресіння.
Великодній стіл рецепти та традиціїВеликодній стіл рецепти та традиції


Приготування до Пасхи
Взагалі господині починали думати про Великдень уже з початком посту: збирали лушпиння цибулі для фарбування яєць. Але найактивніше готуватися до Великодня, за традицією, починають на Страсний тиждень: робили генеральне прибирання будинку та двору, проводили дрібний ремонт, заготовляли корм для домашніх тварин, щоб не турбуватися про це весь тиждень. І звичайно, готували новий чистий одяг для походу до церкви і пасхального дня. Одяг повинен бути світлих тонів, з елементами червоного або зеленого кольорів.

Кульмінаційний день у підготовці до Великодня - Чистий четвер. У цей день вставали рано вранці, купалися, набирали води і очищали свій життєвий простір, прикрашали будинок зеленню. У цей день фарбували яйця - або як мінімум їх збирали: вважалося, що ті яйця, які кури знесли в Чистий четвер, вбережуть від хвороб і напастей. У цей же день печуть паски і готують сирні пасочки. Втім, для кулінарних справ була ще субота: тут вже господині і ковбасу запікали, і прості салати кришили, і діставали з льоху заздалегідь припасені сало і квашення.

Пасха настає
Головні великодні урочистості починалися опівночі, між Великою суботою і Світлим Воскресінням. Починалася урочиста служба, потім слідкував хресний хід навколо храму, потім рання ранкова служба та освячення великодніх кошиків прихожан.

Освячення їжі є однією з важливих складових свята: їжа - це Божі земні дари людині. Тому до освячення їжі українці завжди ставилися дуже вдумливо і серйозно: збирають ошатні кошики з їжею, вкривають їх найкрасивішими рушниками. Але нести з собою все що під руку підвернеться не варто - в освяченні їжі є свої традиції.

Обов'язково візьміть головні символи свята - крашанки (символ перемоги життя над смертю), печені паски (тіло Христа) і сирні паски (символ райського благодаті). Не забудьте сіль (сіль життя - сенс людського існування: як їжа без солі прісна, так і життя без Бога безрадісне). Її слід використовувати і за великоднім столом, і надалі, і вважається, що така сіль буде очищати і освячувати їжу.

Також беруть до церкви кагор - символ Христової крові. Це єдиний алкоголь, який доречний на Великдень у церкві. Горілка, лікери та інші напої будуть виглядати образливо. Крім символічною духовної їжі, традиційно в церкву беруть: домашні ковбаси, буженину, сало, сир, пиріжки.

Цей набір продуктів також невипадковий: сири та пироги з сиром - символи достатку і ситого життя (не дарма кажуть «як сир у маслі катається»), сало і ковбаси - багатство і щастя в родині. Це оптимальний набір для великодньої кошики - нести з собою судки з олів'є і голубцями і незручно, і недоречно.
Фрукти і овочі освячують на Спас та інші осінні свята, воду, буває, беруть із собою до церкви, але і для її освячення у році є особливі дні. Обов'язково продумайте і покладіть в корзинку ті продукти - паски, крашанки, ковбаси які пожертвуєте церкві. І подбайте про те, щоб у вас під рукою були сірники (запалити свічку). А самі свічки, як правило, купують в церкві, на місці, але запастися власної всяк випадок зайвим не буде.

Великодній сніданок
Після освячення парафіяни поспішають по домівках - розговлятися. Відбувається це в ближньому колі сім'ї - для гостей є інший час.
Великодній сніданок з розговіння починається з молитви. За столом збирається вся родина, всі - красиво причесані, в світлих ошатному вбранні. Кожен молиться про себе. Зазвичай вимовляються найважливіші православні молитви - Отче Наш і Символ Віри. Крім того, кожен може молитися і своїми словами, прославляючи воскреслого Ісуса Христа і бажаючи добра собі і близьким.

Кращі рецепти страв на Великдень на ваш вибір

Великодні паски рецепти
Дуже добра паска
Паска Святкова
Паска «Ніжна»
Смачна паска «Чудо»
Італійська паска «Панеттоне»
Паска на пряженому молоці
Великодня паска без вимішування
Традиційна паска
Паска на вершках
Паска з медом
Гарбузова паска

Глазур для пасок
Як зробити глазур для паски?
Глазур для паски з желатином

Сирна паска
Сирна паска без випікання
Шоколадна сирна паска
Сирна паска з шоколадом та цукатами

Пасхальний набір продуктів
Сир твердий домашній
Рецепт соління сала
Як фарбувати яйця на Пасху?

Домашня ковбаса на Великдень
Домашня ковбаса запечена в духовці
Куряча ковбаса з печінкою
Домашня ковбаса шматочками в духовці
Домашня ковбаса з курячою печінкою і гречкою

Великодня сирна запіканка
Справжній Львівський сирник
Сирна запіканка з родзинками
Бабка сирна з ізюмом
Сирна запіканка з яблуками і гарбузом
Запіканка сирна

Салати до Пасхального столу
Салат з пекінської капусти з куркою і сухариками
Салат «Берізка»
Салат «Улюблений»
Салат з курки з грибами та горіхами
Грецький салат з бринзою
Салат з капусти з куркою і яєчними млинцями
Салат з пекінською капустою, крабовими паличками та сухариками
Салат Гніздо глухаря
Салат Лебединий пух
Салат Колізей
Салат з курячої печінки з грибами
Салат Мімоза класичний рецепт
Салат Мана

М'ясні страви до Великодня
Святковий холодець
Холодець в мультиварці
Відбивні з фаршу
Рулет з фаршу з яйцем
Ледачі голубці з рисом
Курячі крученики з грибами
Домашні голубці
Відбивна зі свинини
Тушена картопля з грибами
Тефтелі з рисом

Рибні страви на Пасху
Короп смажений у сметані
Короп фарширований
Короп смажений в сухарях з соусом тартар
Риба тушкована з цибулею і морквою

Холодні закуски до великодня
Курячий рулет з яєчним млинцем
Помилкові курячі ніжки
Рулет Ситий удав
Яєчний рулет з плавленим сиром
Печінковий торт з грибною начинкою
Заливні яйця до Великодня
Млинці з м'ясом
Лаваш з сиром смажений у яйці
Варене сало із спеціями
Рулет із лаваша з сирною начинкою
Рулетики з баклажанів з помідорами
Сосиски в бубликах

Солодкі десерти для дітей
Сметанні і сирні палички
Сирники зі згущеним молоком
Торт без випічки «Бите скло»
Желейна паска
Дитяче печиво з сиром
Домашні ведмедики Барні
Шоколадні яйця з малиновим мусом

Приємного смаку та веселих свят!

Схожі рецепти

Як фарбувати яйця на Великдень?
Крашенка - один з головних великодніх символів. Фарбовані яйця святять у церкві, несуть на гостинець, яйцями розговляються. Сьогодні можна пофарбувати яйця в найвинахідливіші кольори - за допомогою порошкових барвників. Але крашанки по-старому, в цибулинні - куди більш здорова і душевна
Пасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Яблучний спас рецепти
У серпні відзначаються відразу три великих православних свята, в народі іменованих: Медовий, Яблучний і Хлібний. Дізнайтесь рецепти страв які готують на Спас.
Крашанки і писанки. Як фарбувати яйця на Пасху?
Кожній господині хочеться, щоб великодні яйця вийшли яскравими, барвистими, ошатними. Тому до фарбування яєць слід підійти серйозно. Крашанки це пофарбовані у різні кольори зварені яйця. Впевнені, дотримуючись наших рекомендацій крашанки вийдуть дуже гарні. Дізнайтесь як фарбувати яйця на Пасху!
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору