Великий піст. Як провести Великий піст?

Великий пістВеликий піст
48 днів без м’яса, алкоголю, яєць і молочної продукції – серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст – питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній моді, для третіх – спосіб випробувати своє тіло і силу волі – а є ті, що прагнуть до оздоровлення – початок весни, дійсно, найкращий час для веганства. Безсумнівно, піст – це випробування насамперед сили духу.

Але в сучасному світі, яку б мету ви не переслідували, вам доведеться думати про тіло: для того щоб працювати, вчитися, займатися корисними для родини і країни справами, потрібні сили. А значить, харчуватися потрібно розумно. Саме тому церква акцентує увагу: кожен підбирає схему харчування під себе, в першу чергу орієнтуючись на стан свого здоров’я і на свій спосіб життя.

Традиційний піст
Традиційний варіант поста для мирян переважає повне виключення тваринної їжі. Не можна вживати алкогольні напої, виняток – келих червоного вина у вихідні та церковні свята, які випадають на цей період.

Риба дозволена у Вербну неділю (5 квітня), на Благовіщення (7 квітня), а в Лазареву суботу (4 квітня) можна їсти ікру. Що стосується морепродуктів, то з їх приводу у церкви немає однозначної думки. Якщо це для вас повсякденна їжа – можна дозволяти собі трохи морепродуктів, якщо ж скоріше розкіш, то, пам’ятаючи, що піст – це обмеження себе, від морепродуктів краще відмовитися.

Строгий піст
Як зрозуміло з самої назви, цей варіант поста ще більш суворий. Його дотримуються священнослужителі, віруючи – в обох випадках абсолютно здорові люди. Крім вищевказаних обмежень, рослинне масло дозволено тільки в суботу і в неділю. По понеділках, середах і п’ятницях – сухоядение (їжа без термічної обробки, така як сирі овочі і фрукти, горіхи, мед і вода).

У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії. Більш сувора в сенсі обмежень четвертий тиждень поту – Хрестопоклонну, А найсуворіші дні – понеділок, день початку посту і Страсна п’ятниця.

Що з’їсти?
Який би варіант поста ви не вибрали, питання – що з’їсти, щоб не погладшати на одних кашах і картоплі і не доконати шлунок щоденної кислою капустою – встане обов’язково. Тому перед постом винятково важливо продумати своє меню, скласти список покупок і поповнити домашні запаси.

Великий піст. Як провести Великий піст?

1. Овочі та зелень. Навесні в нашому розпорядженні в основному коренеплоди – буденні картопля, буряк і моркву. Але є і менш очевидні, але смачні, запашні, незаслужено забуваються селера, пастернак, коренева петрушка, ріпа, топінамбур, редька – з ними і салати, і супи, і пюре, і спекотне перетворюються. У квітні з’являється черемша, редиска, зелена цибуля.

Для додання багатого смаку супів і других страв використовуйте сушені овочі, для швидких гарнірів – заморожені суміші. І не забувайте про зелені: чому б не поекспериментувати з тими її видами, які поки незнайомі – м’ятою, кінзою, фенхелем.

2. Гриби. Найбільш очевидний замінник м’яса. Доступні в свіжому вигляді (печериці, гливи) або замороженому (лісові гриби та їх суміші). Кладіть їх усюди, де в не пісні дні використовували б м’ясо.

3. Крупи. Уважно вивчіть полиці магазинів: окрім звичних рису, гречки, пшеничної і ячної круп, запасіться манною (для випічки, каш, згущене овочевих рагу і супів), цільної вівсяної крупою – вариться довше пластівців, але надзвичайно смачна і корисна.

Пластівців теж купіть, і не тільки вівсяних, але і гречаних, пшеничних, рисових, а ще краще – їх асорті. Кукурудзяна каша – делікатес, перлова крупа – смачний і корисний вибір. Кускус, булгур, пшоно хороші в салатах, кашах з овочами, в начинці голубців і самі по собі.

4. Всі види квасолі і гороху. Не тільки звичайна біла квасоля, але й червона, чорна, з рожевими оченятами, дрібна зелена квасоля (маш).

Не тільки звичайний колотий горох, але і сушений зелений горошок, і турецький горох (нут) – незамінна річ для тих, хто не збирається відмовляти собі в котлеті: на основі нуту готуються смачні гамбургери і тефтелі. Не забувайте про консервованих квасолі і горосі. Сочевиця колись була дуже популярна в Україні, потім надовго забулася, а ось тепер повертається на прилавки і на наші кухні.

Дуже смачний продукт – тим більше що можна знайти кілька її видів. Червона ідеальна в поєднанні з морквою або гарбузом в запашних супах і рагу з зігрівальними спеціями (імбиром, червоним гострим перцем), на основі зеленої можна зварити смачний суп (присмачите його соєвим соусом і додайте трохи шпинату).

5. Домашні і покупні заготівки – соління, маринади, консерви, заморожені і сушені продукти. Забули взяти «тормозок» на роботу – в найближчому магазині знайдеться кабачкова ікра і чорний хліб, і поживний обід готовий. І варення з чаєм особливо виручить, коли стане неприємно смоктати під ложечкою і відчуєш себе обділеним.

Ну а сухофрукти – найпростіший і корисний десерт. Курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишні, банани, ананаси, яблука, груші хороші як в якості перекусу, так і добавки до каш, салатів, рагу, як основа для десертів і киселів.

6. Насіння і горіхи – грецькі горіхи, арахіс, фісташки, фундук, кешью, мигдаль; насіння соняшникові, гарбузові, кунжутні, лляні. Насіння льону – взагалі відмінна штука для тих, хто сприймає піст як можливість нормалізувати харчування.

7. Макаронні вироби – італійського виробництва або за італійською технологією, без яєць. Вибір солідний.

8. Соуси – кетчуп, аджика, гірчиця, соєвий соус, «Краснодарський» соус, сацебелі, «Нарші-раб», ткемалі і, звичайно, пісний майонез.

9. Рослинні олії – соняшникова, арахісова, волоського горіха, кунжутну, кукурудзяну, лляну, оливкову, гарбузову. У кожного свій відтінок смаку і від кожного своя користь.

10. Пісний лаваш, хліб без яєць у складі (такого зараз виробляють досить багато).

11 Багато чистої води – саме час привчити себе випивати покладені 2 літри на день: пісне меню, особливо по строгому канону, провокує зневоднення.

12. Поживні добавки та вітаміни будуть теж зовсім незайвими. Клітковина, висівки, ягоди годжі, відвар шипшини або ехінацеї – лише частина тих корисних речей, які можна і потрібно приймати в піст, щоб оздоровитися тілом, а за ним і душею.

Смачні пісні страви на ваш вибір.

Великий піст. Як провести Великий піст?

Джерело Теленеделя. №125 2015