» » Великий піст. Як провести Великий піст?

Великий піст. Як провести Великий піст?

Великий пістВеликий піст
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній моді, для третіх - спосіб випробувати своє тіло і силу волі - а є ті, що прагнуть до оздоровлення - початок весни, дійсно, найкращий час для веганства. Безсумнівно, піст - це випробування насамперед сили духу.
Але в сучасному світі, яку б мету ви не переслідували, вам доведеться думати про тіло: для того щоб працювати, вчитися, займатися корисними для родини і країни справами, потрібні сили. А значить, харчуватися потрібно розумно. Саме тому церква акцентує увагу: кожен підбирає схему харчування під себе, в першу чергу орієнтуючись на стан свого здоров'я і на свій спосіб життя.

Традиційний піст
Традиційний варіант поста для мирян переважає повне виключення тваринної їжі. Не можна вживати алкогольні напої, виняток - келих червоного вина у вихідні та церковні свята, які випадають на цей період.

Риба дозволена у Вербну неділю (5 квітня), на Благовіщення (7 квітня), а в Лазареву суботу (4 квітня) можна їсти ікру. Що стосується морепродуктів, то з їх приводу у церкви немає однозначної думки. Якщо це для вас повсякденна їжа - можна дозволяти собі трохи морепродуктів, якщо ж скоріше розкіш, то, пам'ятаючи, що піст - це обмеження себе, від морепродуктів краще відмовитися.

Строгий піст
Як зрозуміло з самої назви, цей варіант поста ще більш суворий. Його дотримуються священнослужителі, віруючи - в обох випадках абсолютно здорові люди. Крім вищевказаних обмежень, рослинне масло дозволено тільки в суботу і в неділю. По понеділках, середах і п'ятницях - сухоядение (їжа без термічної обробки, така як сирі овочі і фрукти, горіхи, мед і вода).

У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії. Більш сувора в сенсі обмежень четвертий тиждень поту - Хрестопоклонну, А найсуворіші дні - понеділок, день початку посту і Страсна п'ятниця.

Що з'їсти?
Який би варіант поста ви не вибрали, питання - що з'їсти, щоб не погладшати на одних кашах і картоплі і не доконати шлунок щоденної кислою капустою - встане обов'язково. Тому перед постом винятково важливо продумати своє меню, скласти список покупок і поповнити домашні запаси.

Великий піст. Як провести Великий піст?


1. Овочі та зелень. Навесні в нашому розпорядженні в основному коренеплоди - буденні картопля, буряк і моркву. Але є і менш очевидні, але смачні, запашні, незаслужено забуваються селера, пастернак, коренева петрушка, ріпа, топінамбур, редька - з ними і салати, і супи, і пюре, і спекотне перетворюються. У квітні з'являється черемша, редиска, зелена цибуля.

Для додання багатого смаку супів і других страв використовуйте сушені овочі, для швидких гарнірів - заморожені суміші. І не забувайте про зелені: чому б не поекспериментувати з тими її видами, які поки незнайомі - м'ятою, кінзою, фенхелем.

2. Гриби. Найбільш очевидний замінник м'яса. Доступні в свіжому вигляді (печериці, гливи) або замороженому (лісові гриби та їх суміші). Кладіть їх усюди, де в не пісні дні використовували б м'ясо.

3. Крупи. Уважно вивчіть полиці магазинів: окрім звичних рису, гречки, пшеничної і ячної круп, запасіться манною (для випічки, каш, згущене овочевих рагу і супів), цільної вівсяної крупою - вариться довше пластівців, але надзвичайно смачна і корисна.

Пластівців теж купіть, і не тільки вівсяних, але і гречаних, пшеничних, рисових, а ще краще - їх асорті. Кукурудзяна каша - делікатес, перлова крупа - смачний і корисний вибір. Кускус, булгур, пшоно хороші в салатах, кашах з овочами, в начинці голубців і самі по собі.

4. Всі види квасолі і гороху. Не тільки звичайна біла квасоля, але й червона, чорна, з рожевими оченятами, дрібна зелена квасоля (маш).

Не тільки звичайний колотий горох, але і сушений зелений горошок, і турецький горох (нут) - незамінна річ для тих, хто не збирається відмовляти собі в котлеті: на основі нуту готуються смачні гамбургери і тефтелі. Не забувайте про консервованих квасолі і горосі. Сочевиця колись була дуже популярна в Україні, потім надовго забулася, а ось тепер повертається на прилавки і на наші кухні.

Дуже смачний продукт - тим більше що можна знайти кілька її видів. Червона ідеальна в поєднанні з морквою або гарбузом в запашних супах і рагу з зігрівальними спеціями (імбиром, червоним гострим перцем), на основі зеленої можна зварити смачний суп (присмачите його соєвим соусом і додайте трохи шпинату).

5. Домашні і покупні заготівки - соління, маринади, консерви, заморожені і сушені продукти. Забули взяти «тормозок» на роботу - в найближчому магазині знайдеться кабачкова ікра і чорний хліб, і поживний обід готовий. І варення з чаєм особливо виручить, коли стане неприємно смоктати під ложечкою і відчуєш себе обділеним.

Ну а сухофрукти - найпростіший і корисний десерт. Курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишні, банани, ананаси, яблука, груші хороші як в якості перекусу, так і добавки до каш, салатів, рагу, як основа для десертів і киселів.

6. Насіння і горіхи - грецькі горіхи, арахіс, фісташки, фундук, кешью, мигдаль; насіння соняшникові, гарбузові, кунжутні, лляні. Насіння льону - взагалі відмінна штука для тих, хто сприймає піст як можливість нормалізувати харчування.

7. Макаронні вироби - італійського виробництва або за італійською технологією, без яєць. Вибір солідний.

8. Соуси - кетчуп, аджика, гірчиця, соєвий соус, «Краснодарський» соус, сацебелі, «Нарші-раб», ткемалі і, звичайно, пісний майонез.

9. Рослинні олії - соняшникова, арахісова, волоського горіха, кунжутну, кукурудзяну, лляну, оливкову, гарбузову. У кожного свій відтінок смаку і від кожного своя користь.

10. Пісний лаваш, хліб без яєць у складі (такого зараз виробляють досить багато).

11 Багато чистої води - саме час привчити себе випивати покладені 2 літри на день: пісне меню, особливо по строгому канону, провокує зневоднення.

12. Поживні добавки та вітаміни будуть теж зовсім незайвими. Клітковина, висівки, ягоди годжі, відвар шипшини або ехінацеї - лише частина тих корисних речей, які можна і потрібно приймати в піст, щоб оздоровитися тілом, а за ним і душею.

Смачні пісні страви на ваш вибір.

Великий піст. Як провести Великий піст?


Джерело Теленеделя. №125 2015

Схожі рецепти

Пасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Ідеальна паска, рецепт приготування
Пишна, ароматна, м'яка і смачна паска - головний символ Світлого Воскресіння і головне ласощі для дітей і дорослих. Щоб паски вдалися на славу, скористайтеся нашими підказками - саме ці тонкощі гарантують успіх випічці.
Великодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.
Як правильно зберігати вершкове масло
Вершкове масло - продукт, який можна зустріти майже в кожному холодильнику. Ранкові бутерброди, найніжніша випічка, дуже смачні соуси - ніщо не обходиться без скибочки вершкового масла! Це той продукт, який ми використовуємо по кілька разів на день і, само собою, він заслуговує на особливу увагу.
Запасаємося вітамінами
Довгоочікуване літо! Дні стали жаркими і довгими, ночі - теплими і короткими. Їсти не хочеться. І це правильно. Дієтологи довели, що при підвищенні температури повітря в середньому на 10 градусів клітини організму краще засвоюють кисень, що призводить до зменшення споживання організмом енергії.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору