» » Масниця цілий рік! Готуємо млинці, налисники, оладки.

Масниця цілий рік! Готуємо млинці, налисники, оладки.

МасницяМасниця
Чи варто чекати Масниці, щоб потішити рідних і близьких ароматними млинцями, налісниками або оладками? Дізнайтесь найкращі рецепти класичних налісників, дріжджових млинців, млинців на опарі, млинцевих пирогів. Звичайний родинний обід перетвориться на справжній святковий бенкет!
Млинці - кулінарні вироби, приготовлені з рідкого тіста, що виливається на розжарену сковорідку. Історія млинців сягає корінням у доісторичні часи.

Млинці готували під час старовинних обрядів або свят, їх використовували для ворожіння. Млинцями пригощали убогих і незаможних.
За традицією млинці потрібно їсти лише руками. Якщо проткнеш виделкою млинець або розріжеш ножем - накличеш біду, оскільки млинець - це сонце. Допускається згортати, рвати, скручувати, але лише руками.

Млинці пеклися на Русі протягом усього року, а з 19 століття стали основною стравою під час Масниці. Під час Масляної народ їв млинці з ранку до вечора. Також млинці пеклися з додаванням манної, пшоняної або гречаної каші. Їх подавали до м'ясних страв, а також як десерт.

Існує велика кількість рецептів млинців.
Основний принцип приготування полягає в тому, що рідке тісто розтікається по змащеній олією сковороді, утворюючи тонкий шар, який потім перевертається та обсмажується з іншого боку. Млинці зазвичай мають круглу форму.

Як правило, готують млинці з дріжджового тіста, але інколи дріжджі замінюють содою або замішують тісто на кислому молоці (як на заквасці), вмішуючи збиті яєчні білки, що добре розпушують тісто.

Відмінні за технологією приготування заварні млинці. Рідше використовується ще один спосіб - випікання млинців із пригрівом. Пригрів роблять так: насипають на середину сковороди подрібнену цибулю, рубані круті яйця, сир і заливають їх тістом.

Одним із різновидів млинців є і так звані пироги (торти) з млинців, тобто декілька млинців, складених стопкою один на один і перекладених між собою різною начинкою.Такі стопки млинців змащують із боків сумішшю яєць, муки і молока, щоб фарш не випадав, і припікають злегка в духовці.
Млинці подаються із закусками, а тонкі млинці - найчастіше з різною солодкою і несолодкою начинкою,яка в них загортається.

Рецепти млинців на Масляну
Млинці на воді
Тонкі млинці на молоці
Млинці на кислому молоці
Заварні млинці на кефірі
Шоколадні млинці
Млинці на кефірі
Манно-вівсяні млинці Хоткейки

Рецепти налисників
Налисники з сиром та родзинками
Налисники з ківі і шоколадом

Рецепти закусок на Масляну
Млинцевий торт із грибами, яйцями і куркою
Млинцевий торт із мясом і сиром

Оладки - найближчі «родичі» млинців. Це вироби з пшеничного борошна або комбінації цього борошна з вівсяним, гороховим, гречаним, картопляним, замішені на воді або молоці, з великою кількістю дріжджів, або на кефірі, присмачені яйцями, маслом і цукром. Отримане напіврідке тісто, за консистенцією густіше млинцевого, легко береться ложкою, невеликими порціями смажиться у маслі. Оладки - надзвичайно скороспілі, вони швидко обсмажуються, і саме це є їхньою характерною ознакою, відмінністю від млинців.

Оладки вживають найчастіше зі сметаною, а також із варенням, медом, джемом, згущеним молоком та іншими солодощами. Зараз з'явилася величезна кількість рецептів оладок з овочів і фруктів, наприклад, із кабачків, моркви, яблук, сухофруктів.

Рецепти оладок
Оладки на кислому молоці
Пишні оладки на дріжджах

Нині оладки стали популярною стравою у нас і в багатьох країнах світу.

Ви знайдете тільки найкращі рецепти налисників, млинців і оладок - ароматні з дріжджового тіста, що тануть у роті, тоненькі, ажурні на кефірі та молоці, пишні на вершках. Швидше кличте друзів і рідних на млинці!

Схожі рецепти

Як святкують Новий рік в Україні?
Новий рік – популярне та найдавніше свято, яке щорічно святкують у всіх країнах. Люди різної національності та релігійних переконань з нетерпінням чекають на це свято.
Яблучний спас рецепти
У серпні відзначаються відразу три великих православних свята, в народі іменованих: Медовий, Яблучний і Хлібний. Дізнайтесь рецепти страв які готують на Спас.
Кулінарні секрети. Щоб випічка вдалася.
Кулінарні секрети смачної кухні, дізнайтесь що треба зробити щоб випічка вдалася. Домашня випічка повинна бути не тільки смачною, але і мати красивий вигляд. У своїй кулінарній статті я ділюсь секретами вдалої випічки.
Традиційні страви на щедрий вечір
Згідно з традиціями, ввечері 13 січня вся родина збирається на святкову вечерю, який називають Щедрий вечір. Святковий стіл обов'язково повинен бути багатим, адже піст вже позаду.
Різдво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.
Запасаємося вітамінами
Довгоочікуване літо! Дні стали жаркими і довгими, ночі - теплими і короткими. Їсти не хочеться. І це правильно. Дієтологи довели, що при підвищенні температури повітря в середньому на 10 градусів клітини організму краще засвоюють кисень, що призводить до зменшення споживання організмом енергії.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору