» » Різдво. Українська кухня

Різдво. Українська кухня

Різдво. Українська кухняРіздво. Українська кухня
Світле свято, одне з найважливіших, добрих, чистих в році - це Різдво. Коли воно настає, навіть невіруючі люди відчувають на душі умиротворення і радість. Пропонуємо разом долучитися до цієї справи - нехай з кулінарної сторони.
Різдво. Українська кухня

Це свято і наступні за ним свята зимового обрядового циклу, такі як Новий рік (Щедрий вечір 13 січня). Хрещення, Стрітення, століттями супроводжувало безліч традицій, обрядів, прикмет, пісень, приказок.

Підготовка до свята
Різдву передував піст, який тривав з 27 листопада (Піліпівка). Завданням господині протягом цього поста була генеральне прибирання будинку і приготування до свята Різдва. Власне, підготовка, насправді, починалася ще з літа, зі свята врожаю, коли сплітався сніп-дідух (перший або останній сніп зерна, що не молотили і який, вважалося, забезпечить урожай на наступний рік), і тривала всю осінь і зиму. Він же і служив прикрасою будинку в Різдво - виконував приблизно ті ж функції, що сьогодні ялинка.

Хороша господиня повинна була приготувати новий одяг собі, чоловікові й дітям (що означало - наткати полотна, вибілити його, зшити і вишити своїми руками), підготувати новий посуд. У господаря були інші різдвяні турботи: закоптити м'ясо, поставити для дозрівання вино і горілку.
Вранці 6 січня господиня піднімалася зі світанком, щоб набрати світанкової води для куті та узвару і розтопити вогнище для приготування різдвяної їжі.

Кулінарні страви в піст. Рецепти простих страв на Святий вечір які ви знайдете на нашому сайті:
Справжня українська кутя
Кутя традиційний рецепт
Кутя з рисом, родзинками та горіхами
5 рецептів куті на Святвечір

Пісні картопляні пиріжки з капустою
Короп фарширований

Картопляне пюре з овочами
Тушкована капуста із смаженими кнедлями

Квашена капуста з медом
Вареники з картоплею

Салат з квашеною капустою і грибами
Вінегрет овочевий
Салат з запеченими овочами
Вінегрет з яблуками і квашеною капустою

Домашня консервація рецепти з фото


Святвечір
б січня, Святвечір, був одночасно останнім днем Різдвяного посту, тому трапеза, за яку сідали після появи першої зірки, яка символізує Різдво Христа, була пісною. Більше того, весь день 6 січня дотримувався строгий піст - голодували, за винятком зовсім маленьких дітей і немічних старих, яким давали трохи відвареної їжі.

Зате ввечері, щоб підкреслити святковість моменту, стіл накривали хоч і пісний, але багатий - мінімум з 12 страв. Трапезу цю називали багатою кутею. Необов'язково було їсти від і до всіх страв (та й у великих українських сім'ях такої можливості не було) - але кожен член сім'ї пробував по шматочку всіх дванадцяти. Починали, звісно ж, з головного - куті, обрядової каші, звареної з пшеничного (в деяких
регіонах України - рисового, ячмінного) зерна і приправленою різними ласими добавками: розтертим маком, цукатами, узваром, солодкими цукерками, горіхами.

Чим більше таких ласощів буде в куті - тим краще, тому що вона - символ достатку і райського життя. А крім того, кутя - обрядове поминальне блюдо, тому миску куті та склянку узвару ставили для предків, чиї духи, як вважалося, відвідають рідний будинок в цю чарівну ніч. А ще кутю як побажання благополуччя носили найближчим і важливим людям - кумам, хрещеним батькам, бабусям-дідусям. Цей обряд називається «носити вечерю»: несуть кутю діти, а дорослі пробують ложечку куті та обдаровують дітвору гостинцями.

У всіх 12 страв різдвяного столу було своє символічне значення. Причому навіть не одне: переплелися давніші, язичницьке коріння свята і християнські традиції. Колись, в дохристиянську епоху, наші предки-українці вірили, що в грудні-січні зароджується чудодійна життєва сила, яка забезпечить протягом усього наступного року достаток і радість і людині, і природі.

Християнство додало чисто житейських віруваннями більш глибокий зміст, тому 12 страв на столі, підготовці до свята, різдвяним прикметами і обрядам приділяється стільки уваги.
Взагалі немає єдиного переліку всіх 12 страв для всієї України -країна наша велика, в кожній місцевості свої особливості: замість простого пісного борщу - борщ з вушками, порожніми або з пісною начинкою, наприклад, грибами. Або борщ з карасями. Або борщ міг замінюватися капусняком.

На Вінниччині варили кашу - пшоняну або гречану. Подекуди подавали млинці. Головними і постійними стравами для всіх українців залишаються узвар, кутя, пісні вареники і різна пісна випічка. Її повинно бути якомога більше: це гарантує здоров'я і силу господареві будинку, принесе достаток і врожай. Калачі, пампушки, пиріжки і пироги - все буде правильним.

Як правило, трапеза з 12 стравами, перша урочиста різдвяна їжа, проводилася виключно в колі сім'ї. Вже після неї діти несли вечерю хрещеним, молодь або чоловіки йшли колядувати, дорослі збиралися в церкву, а незаміжні дівчата не втрачали нагоди поворожити на судженого (хоча церквою це і заборонялося). В гості вибиралися 7 січня, після церковної служби і розговіння.

Наступає чарівна Різдвяна ніч, і спати цієї ночі не можна, інакше проспиш своє щастя. Та це й не вийде: колядники співають свої пісні і веселяться, дзвонять церковні дзвони і шумно радіють люди, повертаючись зі служби.

Різдво
У перший день Різдва їжа була не пісною - на стіл ставили улюблені українцями сало, ковбаси, печінку, м'ясні страви, а до них подавали домашню горілку або паленку. Після рясної їжі хилило на сон, тому наставав час заслуженого відпочинку, а вже після обіду вирушали в гості: дорослі діти зі своїми чоловіками-дружинами відвідували батьків, куми гостювали один в одного.

А ще в цей день прощали один одному старі образи і мирилися. Взагалі день треба провести шумно, весело, у великій компанії друзів, кумів, приятелів - залишатися одному або в тісному сімейному колі не можна, У Козаков 7 січня були свої справи - це був день підведення підсумків та виборів нової старшини.

8 січня - день богородиці
Цей день був призначений для шанування Богородиці і всіх жінок - мам, бабусь, дружин. Вони могли не працювати по дому (а вагітним це просто категорично заборонялося), а щоб не нудьгувати, жінкам дозволялося колядувати (взагалі коляда - справа чоловіків і безсімейної молоді), І звичайно, всі молитви, послані в цей день Богородиці, обов'язково будуть почуті.

Звичаї і прикмети
Всі взяті в борг предмети потрібно повернути до Різдва.
Одягатися до столу в Святвечір потрібно в нову ошатну і обов'язково світлий одяг, щоб не накликати траур у сім'ю.

Святвечір святкують лише своєю родиною. Якщо ж гості неминучі, намагаються, щоб прийшов щасливий і приємна людина. Ця
прикмета пов'язана із загальноєвропейською традицією першого гостя: хто першим переступить поріг будинку, той і запрограмує сім'ю на весь рік. І якщо прийде людина зла, рік буде невдалим.

Перед тим як сідати за стіл в Святвечір, потрібно дути на лавку або стілець, щоб здути душі предків, заглянули в гості, і ненароком на них не сісти
Кожен член сім'ї в Святвечір повинен бути вдома. До столу не можна також спізнюватися - будеш весь рік блукати в далекій стороні.

Протягом вечері на Святвечір не можна вставати з-за столу, кричати і голосно розмовляти - щоб не потривожити душі предків і не відлякати удачу.
6 та 7 січня потрібно, хоча б подумки, попросити вибачення у всіх, кого образив, і пробачити всіх, хто наніс образу тобі. До речі, саме в цей період прощення дається особливо легко.

У Різдвяну ніч не можна лягати спати - щастя своє проспиш.
Тепле Різдво - до холодної весни,
У Різдво в будинку повинен горіти живий вогонь - піч, камін, свічки.

12 страв могли бути не єдиним частуванням на традиційному столі. Віталися страви з картоплі - наприклад, деруни. Круглі, золотисті, вони символізували сонце.
Кутю можна готувати не тільки з пшениці, але і з ячменю, рису, з додаванням різних сортів горіхів і різних солодощів.

12 страв Святвечора


6 січня - Святвечір, час примирення і всепрощення. Це останній день посту, і коли на зимовому небі спалахує зірка, що сповіщає про народження Спасителя, вся родина збирається за столом, за 12 стравами. Серед них є ультимативно обов'язкові і є ті, що допускають варіації. Але все мають величезне символічне значення. Причому християнське Різдво наклалося на ще більш давні, язичницькі вірування українців, і тому символізм цей, як правило, подвійний.

Кутя - головна страва, з якого починається різдвяна трапеза. Вона символізує достаток і благополуччя в домі і завжди робиться солодкою - з медом, маком, сухофруктами, цукатами, цукром, узваром - щоб всій родині весь наступний день солодко жилося.

Різдво. Українська кухня


Кутя - це зерно, а значить, символ вічного відродження і віри в Христа.

Біля господаря будинку повинні стояти пироги і пиріжки: випічка та страви з тіста символізують сонячну чоловічу енергію. Напечіть різних пирогів, нехай потроху з маком, картоплею, капустою, кашею, овочами ...

Уособленням жіночої енергії, водної, є риба, і її також має бути достатньо, кількох видів - смажена риба, тушкована, солона - особливо якщо жінка мріє про сина чи доньку. Крім того, риба - стародавній символ Христа, і тому рибні страви на столі 6 січня повинні бути обов'язково.

Вареники - символ достатку і райського життя, адже праведникам визначено потрапити в рай, де вони будуть як вареники в маслі. Вареники можуть бути з різними начинками: картоплею, картоплею та грибами, капустою, капустою з грибами, солодкі версії - з маком, чорносливом, сухофруктами.

Дуже важливі на столі страви з квасолі і гороху: вважається, що бобові принесуть у дім достаток . Також вони символізують вічну Божу весну. Голубці символічні одним своєю назвою: голуб - символ Божої гармонії і краси, миру і любові.

Ставлять на стіл у Святвечір також перші страви - борщ на буряковому квасі або капусняк. І той і інший готуються з простих рослинних інгредієнтів, і ця простота народжує гармонію і ситну їжу. Так і людина, щодня працюючи над собою, стає чистішим і мудрішими. На Заході України в борщ додають вушка з начинкою - картопля, капустою або грибами (готуються за рецептом вареників, виглядають як дрібні пельмені).

Ну а узвар - відвар з сухофруктів - символізує живу воду, яка очищає душу і тіло. Це завдання вирішується далеко не тільки символічно; приготований з домашньої сушки, а можна з додаванням сушених запашних трав (меліси, м'яти, пелюсток троянди) та плодів (шипшини, чорноплідної горобини), з додаванням яблучного або грушевого соку, він дає дійсно потужний заряд хорошого настрою і зміцнює імунітет.

Разом, список 12 різдвяних страв виглядає так: кутя, узвар, пиріжки та пампушки, гриби, голубці, риба, борщ, вінегрет (або інша варіація салату з буряком, простими овочами і запашним соняшниковою маслом), вареники з картоплею, вареники з капустою, квасоля або горох, домашні соління.

Миру Вам, достатку і щастя в сім'ї!

Схожі рецепти

Пасха традиції та рецепти
Для кожного віруючого Пасха - найголовніший день у році. Свято означає очищення, позбавлення від всього злого і порочного, тому відзначається пишно, весело й ошатно.
Як святкують Новий рік в Україні?
Новий рік – популярне та найдавніше свято, яке щорічно святкують у всіх країнах. Люди різної національності та релігійних переконань з нетерпінням чекають на це свято.
Яблучний спас рецепти
У серпні відзначаються відразу три великих православних свята, в народі іменованих: Медовий, Яблучний і Хлібний. Дізнайтесь рецепти страв які готують на Спас.
Великодній стіл рецепти та традиції
Пасха, нарівні з Різдвом - один з найулюбленіших свят у році для українців. І, мабуть, самий улюблений - у ньому закладена така сильна і світла віра у всепереможну силу життя, відродження і справжньої любові, що навіть невіруючі її відчувають і стають у великодні дні добрішим і світлішим обличчям
Традиційні страви на щедрий вечір
Згідно з традиціями, ввечері 13 січня вся родина збирається на святкову вечерю, який називають Щедрий вечір. Святковий стіл обов'язково повинен бути багатим, адже піст вже позаду.
Новорічне меню 2015. Страви на Новий рік 2015.
Новий рік - особливе свято, до якого ми готуємося задовго і з особливою ретельністю. І святкове новорічне меню 2015 складаємо завчасно, враховуючи не тільки смаки гостей, але і переваги Господині року.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору