Домашнє вино Смачне вино можна приготувати з різних фруктів і ягід - яблук, горобини, вишні, малини, аґрусу, смородини. Але небажано брати груші, черешні, сливи, абрикоси, суницю, солодкі сорти яблук, а також плоди із зеленою шкіркою (вино буде безбарвним).
Плоди мають бути стиглими і не зіпсованими. Для приготування вина краще використовувати емальований, скляний, дерев'яний або будь-який кислототривкий посуд.
Цукор - крім рафінаду, бо в ньому міститься ультрамарин який уповільнює процес бродіння. Ємність заповнювати суслом (суміш соку з водою і цукром) на три чверті об'єму, інакше, за активного бродіння, сусло може витекти.
Також ємність з суслом не можна щільно закривати, бо під час бродіння утворюється вуглекислий газ, і якщо не дати йому виходу, то він може розірвати посудину.
Алкольний агрегат.
Після другої заправки сусла цукром у бутель вставляють бродильний шпунт. Зробити його дуже просто: чистий корок ошпарити окропом і просвердлити в ньому отвір діаметром, який відповідає діаметру гумової або скляної П-подібної трубки.
Потім у цей отвір вставити трубку, місце з'єднання трубки і корку залити воском, бутель закоркувати, а кінець трубки, який залишився зовні, опустити в банку з водою. Шпунт готовий.
Ідеальна атмосфера.
Вино краще дозріває при температурі 15-20°С. Сусло в нормальних умовах бурхливо бродить 10-15 днів, потім процес сповільнюється, і триває ще днів 14-20, Іноді при дуже повільному бродінні він розтягується на 1,5-2 місяці. Пришвидшити - його можна, додавши у вино спеціальну закваску на винних або плодово-ягідних дріжджах.
Коли сік матиме необхідну міцність, 14-17° спирту, бродіння припиняється, а дріжджі та інші домішки випадають в осад. У цей час вино починає світлішати, а осад стає щільнішим. Після повного освітлення вино потрібно відразу профільтрувати, інакше осад почне розкладатися і може зіпсувати смак напою.
Готове вино розливають у пляшки, закорковують і зберігають у темному приміщенні при температурі не нижче 15°С і не вище 30°С.
Винні дріжджі.
200 г білих родзинок засипати в пляшку, додати 60 г цукру і залити водою на три чверті об'єму. Пляшку закоркувати пухким старим корком і поставити в тепле місце на 3-4 дні. Готову закваску вилити в сусло. Витрата винних дріжджів: 150 мл на 10 літрів сусла.
Джерело Добра кухня 2014'09