Страви з субпродуктів: просто смакота!

Страви з субпродуктівСтрави з субпродуктів
Печінка, нирки. шлуночки, язики… Внутрішні органи тварин і птахів, а також інші малоцінні частини туш, типу хвостів і вух, все це не що інше, як субпродукти. І з них можна приготувати дуже багато смачних та головне корисних страв.

Все «категоричність»
Всі субпродукти поділяються на категорії згідно смакової та харчової цінності. І це абсолютно зрозуміло, оскільки яловичу печінку і ноги, наприклад, неможливо порівнювати між собою. Хоча і те, і інше – субпродукти.

Перша категорія. Нирки, печінка, язик, серце, мізки, яловиче вим’я, м’ясокістний хвости і діафрагма.

Друга категорія. Голови, легені, ноги, губи, шлунок і м’ясо стравоходу.

Найбільш «цінними» субпродуктами вважаються яловичі і телячі язики, нирки, печінка, а також яловичі і телячі мізки.

Все корисно
У субпродуктах міститься багато мінеральних речовин, білків, жирів і вітамінів, тому сміливо можна стверджувати, що субпродукти досить корисні. Наприклад, печінка, особливо яловича, – найбагатше джерело вітамінів А і Б.

Велика кількість еластину і колагену містять: вим’я, рубці, губи і вуха. Багато жиру в язиці, а фосфатидів – в головному і спинному мозку.

Мало хто знає, що, наприклад, вітаміну А, який відповідає за гостроту зору, здоров’я шкіри і відмінний імунітет, всього в 100 г яловичої печінки міститься 30000 од.

У той же час в одній невеликій моркви – абсолютним рекордсменом за вмістом цієї речовини серед овочів і фруктів – 20000 од.

У відварному або тушкованому серці міститься в 10 разів більше вітаміну В12 (кобаламина), ніж в звичайному м’ясі.

Ще одна незаперечна перевага субпродуктів – низька калорійність. Навіть жирні яловичі мізки містять менше калорій, ніж яловичина. Решта субпродукти в рази більш пісні і можуть вважатися низькокалорійною їжею. Однак білкова складова продуктів при цьому ніяк не страждає.

До того ж субпродукти набагато дешевше м’яса, смачніше його і корисніше.

Все смачно
У будь-якій кухні світу є страви з субпродуктів.
Особливо популярна печінка. З неї виходять відмінні паштети, ковбаски, начинки для пирогів. Крім того що тушкований шматок печінки – відмінне гаряче!

Нирки – дуже смачна основа для других страв і супів. Досить спробувати розсольник з нирками, щоб переконатися в правдивості цих слів.

З язика готують відмінне холодець, ковбасу і консерви … Хоча язик і сам по собі, просто відварений – гарний і корисний. Дуже чудовий смак має салат з язика.

А курячі шлуночки! Самий справжній делікатес! Гарячий супчик з потрошками – справжня класика. За щільністю курячі шлуночки нагадують яловичий язик і придатні як для супів, так і салатів, вишуканих закусок.

Холодець – не холодець, якщо в ньому немає свинячих вушок і ніжок.
Та що говорити ?! Краще один раз спробувати!

Джерело – Домашня кухня №1 2014