» » Соняшникова олія: робимо правильний вибір

Соняшникова олія: робимо правильний вибір

Соняшникова оліяСоняшникова олія
Олія соняшникова - продукт з воістину дивовижні властивості, та й до того ж за популярністю серед населення займає лідируючи позиції. Виробники пропонують нашій увазі величезний асортимент цього продукту, тому важливо навчитися орієнтуватися в існуючому різноманітті соняшникових масел і робити правильний і розумний вибір.
У чому користь
Багато хто вважає, що рослинні масла краще тваринних жирів. Насправді вони не краще і не гірше. Вони просто інші. У рослинних оліях в основному містяться ненасичені жирні кислоти, які відіграють анти атеросклеротичну роль, ряд вітамінів, необхідних організму людини, несуть антиоксиданти.

Але не забувайте: все добре в міру. Ненасичені жири в надмірній кількості приводять до злипання тромбоцитів, згущення крові, утворенню тромбозів і порушення роботи серця. Тому треба стежити за кількістю споживання рослинних жирів.

Денна норма рослинного масла - 30 г, або 3 ст. л. Якщо ж рослинні жири надходять в раціон з інших продуктів, наприклад, з горіхів, то і того менше.

Рослинні олії містять вітамін Е, який оберігає від окислення жирні кислоти мембран клітин, впливає на функцію статевих та інших ендокринних залоз. Крім того, потреба в вітаміні підвищується при захворюваннях шкіри, статевої та нервово-м'язової систем, ревматичних хворобах, атеросклерозі.

Вітаміну Е в соняшниковій олії в 12 разів більше, ніж в оливковій. І цей вітамін не втрачає своїх властивостей при кулінарній обробці, але руйнується при прогоркании.

Рафінована і нерафінована: в чому різниця?
В магазині продаються рослинні масла двох видів; рафінована і нерафінована.

Рафінована (дезодорована) олія зазвичай використовують для смаження, а нерафінована (ароматна) - для заправки, наприклад, салатів.

Головна різниця між цими маслами - ступінь очищення. Дезодорована олія проходить кілька ступенів очистки, на відміну від ароматного, яке обмежується механічною фільтрацією.

Як це не дивно, але багатоступенева очистка на корисні властивості продукту не впливає. Співвідношення жирів і кислот після цієї процедури залишається колишнім. А це найважливіший критерій для визначення корисності даного продукту.
Головна задача рафінування - нейтральний, знеособлений смак.

Крім того, рафінована олія має дуже важливою перевагою під час смаження. Якщо смажити, наприклад, котлети на ароматному маслі, то дуже скоро масло почне пінитися і диміти.

Така зайва піна виникає через надлишок вологи в нерафінованій олії. Та й температура димоутворення у цих масел різна: у нерафінованої вона становить 107 градусів, а у рафінованої - 232.

При сильному і тривалому нагріванні масла, його корисні якості губляться. Повторне використання цього продукту шкідливо для здоров'я.

Вивчаємо етикетку і товар
Перш ніж зробити покупку, визначитеся, для яких цілей ви купуєте продукт, а потім уважно вивчіть етикетку. Мінімальний набір відомостей, розміщених на ній, повинен бути наступним: назва сировини, з якої виготовлено соняшникова олія, назву і адресу виробника, дата виготовлення продукту і термін його зберігання.

Зверніть увагу, який документацією керувався виробник при виготовленні соняшникової олії - ГОСТ або ТУ. Вибір краще робити на користь масла, виробленого по ГОСТу.

Не забудьте подивитися і термін зберігання олії. У нерафінованої олії, розфасованого в пляшки, термін зберігання - 4 місяці, а у розливного і того менше - 1,5.

Треба знати
Рафінована і нерафінована види масел володіють однаковим набором корисних властивостей. Але смажити картоплю чи м'ясо краще на рафінованій олії, а заправляти салати - нерафінованою.

Найдовше зберігається рафінована - до 18 місяців. Якщо термін придатності масла перевищує цей час, від покупки краще відмовитися. Нічого хорошого в пляшку виробник не налив.

При виборі дивіться не тільки на ціну, але і на обсяг пляшки. З метою збільшення продажів багато виробника йдуть на хитрість - розливають олію в ємності, об'ємом менше 1 літра. У зв'язку з цим зменшується і ціна одиниці товару. Однак якщо пропорційно обчислити вартість літра, найчастіше вона виявиться вище, ніж у сусідній «дорожчий» літрової пляшки соняшникової олії.

Огляньте зовнішній вигляд вмісту пляшки. Якісне рафінована соняшникова олія має світло-жовтий прозорий колір і не містить осаду.

Нерафінована олія має більш темний, золотистий відтінок і може містити незначний осад. Але пам'ятайте, чим його більше, тим нижче якість продукту.
Не варто купувати масло в торгових точках, де воно зберігається на вітринах при впливі прямих сонячних променів. В цьому випадку порушується температурний режим для зберігання масла.

Увага!
Не попадайтеся на рекламні виверти - написи на етикетці «Без холестерину»! Жодне рослинне масло не може містити холестерин, так як він міститься тільки в тваринних жирах.
Також не варто вестися на напис «Містить вітамін Е». Будь-яке соняшникова олія його містить, різниця лише в кількості.

Правильне зберігання
Краще, якщо після відкриття упаковки ви переллєте масло в темну скляну пляшку, щоб краще зберігалися вітаміни і корисні речовини.

Щоразу після використання продукт слід щільно закривати і зберігати в темному місці. Традиційне місце зберігання - нижня полиця холодильника. Особливо прохолодні умови важливі для нерафінованої соняшникової олії.
Відкриту пляшку з соняшниковою олією краще використовувати протягом одного місяця.
Оберігайте соняшникова олія від контакту з водою і металами.

Захистимося від підробок
Підробки - прикмета нашого часу. Від них нікуди не дітися і не сховатися, тому варто бути дуже уважним при виборі товару і не гнатися за дешевизною сумнівного походження. Як відомо, хороше - дешевим не буває.

Частіше підробляють рафінована олія, оскільки нерафінована досить просто дізнатися по характерному запаху. Яким чином? Розводять продукт більш дешевими маслами. Саме тому при покупці уважно вивчайте етикетку і не купуйте товар, на якому написано просто «рослинне масло», а візьміть той, де конкретно вказано «соняшникова олія», «кукурудзяна олія» і т. д.
Автор Інеса Клюйко

Соняшникова олія: робимо правильний вибір


Арома-асорті
Зі звичайної соняшникової олії можна зробити ароматну - настояти ії на травах, спеціях та прянощах. Таке масло можна використовувати як для смаження, так і для заправки салатів. Спробуйте!

З часником і базиліком
На 750 мл олії:
• Базилік - 2 гілочки
• Часник - 3 зубчики
• Коріандр - 4 зернини
• Чорний перець - 8 горошин

Додайте перераховані інгредієнти в масло. Настоюйте 2 тижні в темному місці. Підійде до салатів, м'ясних страв, овочам.

З лавровим листом
На склянку олії:
• Лавровий лист - 5-6 шт.
• Часник - 1 зубчик
• Чорний перець - кілька горошин
• Ялівець - 2 ягоди

У ємність з герметичною кришкою влийте масло, додайте подрібнені лаврові листи, часник, перець (цілком), ялівець (цілком). Збовтайте, закрийте кришкою, залиште на 5 днів, після чого масло профільтруйте через лляну тканину. Таке масло ідеально підійде для заправки м'ясних салатів.

З кропом
На склянку олії:
• Кріп - 4 гілочки
• Ялівець і чорний перець - по 2 горошини

В масло покладіть кріп, ялівець і перець. Настоюйте 2 тижні, після чого профільтруйте через лляну тканину. Добре підходить до рибних страв, картопляних салатів.

Джерело - Домашня кухня №9 2014

Схожі рецепти

Як вибирати кавун?
Кавун - це не тільки шалено смачна ягода, але й відмінне джерело заліза, каротину, вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, яка бере участь у кровотворення. Як правильно вибирати смачні, цукрові кавуни, які тануть у роті?
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Страви з субпродуктів: просто смакота!
Печінка, нирки. шлуночки, язики... Внутрішні органи тварин і птахів, а також інші малоцінні частини туш, типу хвостів і вух, все це не що інше, як субпродукти. І з них можна приготувати дуже багато смачних та головне корисних страв.
Гарбуз користь та приготування
Одні називають гарбуз овочем, інші - фруктом, треті - ягодою, але абсолютно всі вчені і дієтологи радять і настійно рекомендують вживати в їжу гарбуз у всіх його проявах: від насіння до масла! В цій кулінарній статті ви дізнаєтесь які корисні вітаміни є в гарбуза, як і що можна приготувати з
Часник - природний антибіотик
Підступна застуда не збирається відступати. Чхають і кашляють люди оточують нас повсюдно. Актуальність природного «захисника» - часнику очевидна. Його корисні властивості були відомі людям ще в I столітті нашої ери, і до цього дня цей природний антибіотик використовують як у народній медицині, так
Як правильно зберігати вершкове масло
Вершкове масло - продукт, який можна зустріти майже в кожному холодильнику. Ранкові бутерброди, найніжніша випічка, дуже смачні соуси - ніщо не обходиться без скибочки вершкового масла! Це той продукт, який ми використовуємо по кілька разів на день і, само собою, він заслуговує на особливу увагу.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору