Гарбуз користь та приготування

Гарбуз користь та приготуванняГарбуз користь та приготування
Одні називають гарбуз овочем, інші – фруктом, треті – ягодою, але абсолютно всі вчені і дієтологи радять і настійно рекомендують вживати в їжу гарбуз у всіх його проявах: від насіння до масла! В цій кулінарній статті ви дізнаєтесь які корисні вітаміни є в гарбуза, як і що можна приготувати з гарбузом.

На замітку
Морква поступається гарбузу в 5 разів за кількістю каротину, який необхідний любителям комп’ютерів і людям з поганим зором.

Вітамінна комора
М’якоть гарбуза – складний природний вітамінно-мінеральний комплекс. З вітамінів в ній переважає бета-каротин. В оранжевих плодах гарбуза його навіть більше, ніж у моркві. Містяться в гарбузової м’якоті також вітаміни молодості – А і Е, вітаміни С, B1 В2, РР, Е; рідкісний вітамін К, який збільшує згортання крові і не менш рідкісний вітамін Т, який допомагає засвоювати важку їжу і перешкоджає ожирінню. Багато калію, кальцію, заліза, магнію, міді, цинку, кобальту, кремнію, фтору …

Увага!
Гарбуз протипоказана людям з важкою формою цукрового діабету.

З користю для здоров’я
М’якоть гарбуза містить мало калорій і хороша при надмірній вазі. У ній мало грубої клітковини і органічних кислот, що дозволяє в маленьких дозах вживати її навіть людям із запальними захворюваннями шлунка та кишечника.

Гарбузова м’якоть корисна при залізодефіцитній анемії (недокрів’ї), тому що містить велику кількість мінеральних речовин, що беруть участь в кровотворенні: залізо, мідь, кобальт і цинк.

Пектин, що міститься в ній, допомагає при запорах, підсилює виведення з організму хлоридів. У народній медицині використовується свіжий сік гарбуза як сечогінний засіб.

Досить випивати по 1 склянці на день. Насіння гарбуза містять від 32 до 52% харчової олії і необхідний людині запас цинку. Це також відмінний засіб проти глистів, що не має протипоказань

Поради до приготування
Страви із сирої гарбуза, хоч і корисні, але, чесно кажучи, на любителя, тому треба навчитися готувати гарбуз так, щоб зберегти в ній по максимуму всі корисні речовини і приготувати дуже смачні страви.

Якщо вирішили варити гарбуз, краще робіть це на пару.
Для приготування на грилі змастіть підготовлені шматочки оливковою олією і смажте до м’якості.

Щоб позбутися від зайвої вологи при смаженні, посоліть шматочки гарбуза і дайте полежати години 2, після чого висушіть паперовим рушником.

Суп вийде смачніше, якщо його приготувати з печеного гарбуза, оскільки цей процес посилює її смак і аромат.
Гарбузі дуже підійдуть такі прянощі, як кмин, перець, східні суміші.

Її м’який смак відмінно поєднується з сиром, часником, чебрецем, шафраном та розмарином.
Для кращого засвоєння бета-каротину в гарбузове страви бажано додавати масло і молоко.

Гарбуз користь та приготування

На замітку
Для зберігання треба вибирати здорові неушкоджені екземпляри середнього розміру чим гарбуз менше (3-5 кг) тим він смачніше.