» » Часник - природний антибіотик

Часник - природний антибіотик

ЧасникЧасник
Підступна застуда не збирається відступати. Чхають і кашляють люди оточують нас повсюдно. Актуальність природного «захисника» - часнику очевидна. Його корисні властивості були відомі людям ще в I столітті нашої ери, і до цього дня цей природний антибіотик використовують як у народній медицині, так і в кулінарії. Отже, герой рубрики сьогодні - часник.
Корисні властивості
Гострий смак і запах часнику додає ефірне масло, що представляє складну суміш ряду сполук, що включають сірку. До складу часнику входять азотисті речовини, калій, натрій, кальцій, магній, сірчана, кремнієва, фосфорна кислоти, вітаміни С, D, В, фітостерини, екстрактивні речовини, фітонциди і ефірні масла. До речі, більшість вітамінів містяться не в цибулині, як прийнято вважати, а в листках і молодих стрілках.

Часник - антибіотик широкого спектра дії. Дослідження довели, що сирий овоч за своїми властивостями не поступається, а в чомусь навіть перевершує широко відомий препарат тетрациклін. Природний антибіотик багатий фітонцидами, головним з яких фахівці вважають аллицин, який утворюється при механічному руйнуванні рослини, тобто - при роздавлюванні або подрібненні зубчиків часнику.

«Білі зубки» містять солі заліза і цинку, а також йод, особливо необхідний і корисний для нашого організму.

Цілющі властивості
Не багато здогадуються, що часник відмінно бореться і з грибковими захворюваннями. Крім того, вживання цього овочу - відмінна профілактика хвороб серцево-судинної системи (атеросклерозу, інфаркту, інсульту та ін.) Часник містить селен та інші речовини з групи антиоксидантів, що захищають молекулу ДНК від мутацій, а отже, знижують ймовірність ракових захворювань.

Але захоплюватися їм особливо не варто. Все добре в міру. У великих кількостях часник може стати причиною печії. Протипоказаний він тим, хто страждає від хвороб нирок, виразки шлунка або кишечника. Його не рекомендують вживати в їжу при анемії і жовчнокам'яної хвороби.

Застосування в кулінарії
Часник можна зустріти практично в будь-якій кухні світу, особливо в китайській і середземноморської. Цей овоч має пікантним смаком, що дозволяє використовувати його в якості приправи. Він стане відмінним доповненням і для салату, і для супу, і для гарячого блюда. Часник незамінний при приготуванні маринадів. Не прийнято додавати його хіба що до рибних страв. Якщо не любите надто гостру їжу, можемо порадити пом'якшити смак часнику бад'яном, гвоздикою, м'ятою або цедрою лимона.

Одна з поширених проблем, котра заважає вдосталь насолодитися стравами з часником - неприємний запах, який він залишає після себе. Однак можна боротися і з ним. Наприклад, ретельно пережовуючи, з'їсти яблуко або кілька часточок лимона. Інше відмінний засіб - випити склянку молока. Допоможуть і кілька кавових зерен або лавровий лист. Удома ж можна просто почистити зуби.

ЦІКАВІ ФАКТИ
Часник і цибуля - найдавніші культивовані продуктові рослини.

Найбільше любителів часнику в Південній Азії.

Японці не переносять часник в кулінарії, але використовують у медицині.

В Сан-Франциско в ресторані Garlic ні в одній страві не обходяться без часнику. Є навіть морозиво з часником. Їх девіз: «Ми приправляємо наш часник їжею!»

Місто Чикаго названий завдяки індіанському слову «Chicagaoua», що означає «дикий часник». Фахівці з Американського Національного інституту раку підтвердили, що регулярне вживання часнику дозволяє більш ніж на 50% знизити ймовірність розвитку раку простати у чоловіків.

Автор - Світлана Попова
Джерело - Домашня кухня №2 2014

Схожі рецепти

Корисні властивості яблук
Сьогодні яблука шановані, улюблені і популярні у всьому світі, про що свідчать прислів'я та приказки: «Хто яблучко в день з'їдає, той у доктора не буває», «Яблуко на вечерю - і лікар не потрібний». Тому їжте яблука і завжди залишатися здоровими
Як оригінально прикрасити салат олів'є на Новий рік
Іноді можна почути думку, що від Олів'є на Новий рік багато хто вже втомився. Мовляв, скільки можна ставити на стіл цей звичний, традиційний і такий простий за складом інгредієнтів салат. Але новорічні традиції створювалися не для того, щоб від них можна було легко відмовлятися.
Як вибирати кавун?
Кавун - це не тільки шалено смачна ягода, але й відмінне джерело заліза, каротину, вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, яка бере участь у кровотворення. Як правильно вибирати смачні, цукрові кавуни, які тануть у роті?
Страви з субпродуктів: просто смакота!
Печінка, нирки. шлуночки, язики... Внутрішні органи тварин і птахів, а також інші малоцінні частини туш, типу хвостів і вух, все це не що інше, як субпродукти. І з них можна приготувати дуже багато смачних та головне корисних страв.
Соняшникова олія: робимо правильний вибір
Олія соняшникова - продукт з воістину дивовижні властивості, та й до того ж за популярністю серед населення займає лідируючи позиції. Виробники пропонують нашій увазі величезний асортимент цього продукту, тому важливо навчитися орієнтуватися в існуючому різноманітті соняшникових масел і робити
Гарбуз користь та приготування
Одні називають гарбуз овочем, інші - фруктом, треті - ягодою, але абсолютно всі вчені і дієтологи радять і настійно рекомендують вживати в їжу гарбуз у всіх його проявах: від насіння до масла! В цій кулінарній статті ви дізнаєтесь які корисні вітаміни є в гарбуза, як і що можна приготувати з

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору