» » Як правильно зберігати вершкове масло

Як правильно зберігати вершкове масло

вершкове масловершкове масло
Вершкове масло - продукт, який можна зустріти майже в кожному холодильнику. Ранкові бутерброди, найніжніша випічка, дуже смачні соуси - ніщо не обходиться без скибочки вершкового масла!
Це той продукт, який ми використовуємо по кілька разів на день і, само собою, він заслуговує на особливу увагу. Заслуговує і отримує, у вигляді діжок для зберігання в болоті, спеціальних відсіків в холодильниках і корисного винаходу - маслянки, про вибір якої і піде мова. Отже, про все по порядку!
З ГЛИБИНИ СТОЛІТЬ
В середні віки досить прохолодний клімат Європи сприяв зберіганню вершкового масла. Найстарші методи зберігання цього продукту зафіксовані в Скандинавії в період близько XII століття. Репутація в той час у масла була не найкраща, і застосовувалося воно лише в кухнях селян.

Вищі верстви суспільства звернули свою пильну увагу на цей продукт тільки в XVI столітті, коли Католицька церква дозволила вживати його у Великий Піст. До речі, саме в Північній Європі застосовували дивовижний спосіб зберігання вершкового масла: його трамбували в барила і топили в торф'яному болоті. Через час масло набувало болотний присмак, але не псувалося і залишалося їстівним навіть через роки.

Причому археологи досі знаходять ці барила в болотах Ірландії. Таке масло зараз зберігається в музеях і, хоч і втратило свою структурну цілісність, до цих пір нема цвілі і не набуло гнильних бактерій.

Дивовижна вигадка - «французька маслянка» до винаходу холодильників теж дозволяла маслу довше зберігатися. Вона представляла собою горщик з кришкою-гідрозатвором, наповнений невеликою кількістю води. Води було налито стільки, щоб покривалися краї кришки, в якій знаходилося масло. Вода перешкоджала допуску повітря і допомагала зберегти масло свіжим протягом декількох днів.

Вершкове масло набуває ідеальну консистенцію для намазування на хліб при температурі 12-15 градусів. Довгий час в багатьох країнах, наприклад, у Новій Зеландії, випускали холодильники зі спеціальними відсіками під назвою «масляний кондиціонер». Це невелике відділення відрізнялося більш теплою температурою, ніж у всьому холодильнику. Тільки уявіть, наскільки вершкове масло важливий продукт, що для нього виділялося окреме місце в індустрії холодильників!

З часом з'ясувалося, що в більш холодній температурі масло зберігається довше. Але спростувати цінність закритого простору для цього продукту ніхто поки ще не наважився. Вершкове масло важливо зберігати в загорнутому, закритому вигляді. Це охороняє його від окислення, прогоркання і від вбирання запахів лежачих поруч продуктів.

А ЯК СЬОГОДНІ?
Дуже важливо правильно зберігати вершкове масло. Зберігання його в герметичних ємностях, наприклад, в поліетиленовому пакеті або в упаковці, сприяє швидкому псуванню продукту через відсутність доступу повітря. При цьому масло, як і інші молочні продукти, моментально вбирає сторонні запахи. Тому відкрита посуд в холодильнику - теж не варіант. На радість господаркам була вигадана такє кухонне начиння, як маслянка.

Призначення маслянки:
1) зберігати свіжість масла;
2) з нею масло зручніше використовувати;
3) на стіл ставити масло можна тільки в маслянки.

Як правильно зберігати вершкове масло


Як вибрати маслянку
На вибір маслянки впливає досить багато факторів. І в першу чергу це матеріал, з якого вона складається. Для того щоб зберегти корисні властивості, ємність повинна бути створена з кераміки, фарфору, нержавіючої сталі або пластмаси. Головне, щоб це був не прозорий матеріал. Не можна використовувати скляну маслянку, масло в ній за лічені години позбудеться всіх поживних властивостей.

Також має значення наявність ручки на кришці маслянки по її сторонам. Сучасний дизайн посуду забирає все зайве з поверхні, але якщо думати про зручність, навряд чи ручки будуть зайвими! Також при виборі маслянки не забувайте про те, що наші молочні компанії випускають масло прямокутної форми, тому впихати його в овальну маслянку буде проблематично.

Зверніть увагу і на підставу маслянки: бортики не повинні заважати різати масло, тому повинні бути низькими або взагалі відсутнім. Ну і, звичайно ж, герметичність: це той основний момент, завдяки якому дотримуються всі правила зберігання продукту.

Фарфор і кераміка
Такі маслянки прекрасно підходять для зберігання в холодильнику. На масло не потрапляє світло, воно захищене від зовнішніх запахів. Невеликим мінусом є те, що в таких маслянках поза холодильника масло швидко тане.

Пластик
Самі розумієте - це недовговічний посуд. Маслянка з цього матеріалу може виявитися як якісною, так і не дуже. Купуючи пластикову маслянку, переконайтеся, що товар відповідає стандартам застосування з харчовими продуктами, вивчіть маркування покупки. Повинно бути нанесено словосполучення «харчовий пластик».

Нержавіюча сталь
Сучасний дизайн змінює не тільки форму посуду, а й основу, з якої вона виробляється. Здавалося б, несподіване рішення для маслянки - нержавіюча сталь, але чому б і ні ?! Цей матеріал прекрасно захищає масло від світла, така маслянка герметична і довговічна. Тому сталевий кухонний предмет в стилі «хай-тек» буде не тільки гарним доповненням, а й корисним рішенням.

В НОГУ З ЧАСОМ
Все більший акцент в кухонній індустрії робиться на «розумний посуд». Це напрямок не обійшло стороною і маслянку, в дно якої вмонтований знімний охолоджувач. Пластину-охолоджувач кладуть в холодильник на кілька хвилин і повертають масельничці, що надає маслу постійну температуру і запобігає його танення протягом тривалих святкових фуршетів.
Ми бажаємо вам вдалої покупки, і нехай здоров'я вашої сім'ї буде найважливішим критерієм у виборі будь-якого посуду!

Матеріал підготовлений
Першим кулінарним порталом www.oede.by

Схожі рецепти

Як вибирати кавун?
Кавун - це не тільки шалено смачна ягода, але й відмінне джерело заліза, каротину, вітамінів групи В, а також фолієвої кислоти, яка бере участь у кровотворення. Як правильно вибирати смачні, цукрові кавуни, які тануть у роті?
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Соняшникова олія: робимо правильний вибір
Олія соняшникова - продукт з воістину дивовижні властивості, та й до того ж за популярністю серед населення займає лідируючи позиції. Виробники пропонують нашій увазі величезний асортимент цього продукту, тому важливо навчитися орієнтуватися в існуючому різноманітті соняшникових масел і робити
Гарбуз користь та приготування
Одні називають гарбуз овочем, інші - фруктом, треті - ягодою, але абсолютно всі вчені і дієтологи радять і настійно рекомендують вживати в їжу гарбуз у всіх його проявах: від насіння до масла! В цій кулінарній статті ви дізнаєтесь які корисні вітаміни є в гарбуза, як і що можна приготувати з
Часник - природний антибіотик
Підступна застуда не збирається відступати. Чхають і кашляють люди оточують нас повсюдно. Актуальність природного «захисника» - часнику очевидна. Його корисні властивості були відомі людям ще в I столітті нашої ери, і до цього дня цей природний антибіотик використовують як у народній медицині, так
Заморозка овочів, фруктів та ягід
Заморозка дозволяє зберегти надовго овочі, фрукти, ягоди та зелень практично свіжими. Заморожувати можна і потрібно також рослинні пюре, суміші, напівфабрикати, готові страви з овочів і фруктів.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору