Заморозка овочів, фруктів та ягід

Заморозка овочівЗаморозка овочів
Заморозка дозволяє зберегти надовго овочі, фрукти, ягоди та зелень практично свіжими. Заморожувати можна і потрібно також рослинні пюре, суміші, напівфабрикати, готові страви з овочів і фруктів.

Що це дає
• Замороження гальмує життєдіяльність більшості бактерій, і овочі-фрукти не псуються.
• Також заморозка зупиняє дію на зірваний плід ензимів, що запускають процес бродіння і руйнують вітамін С.
• Мінімальна необхідна температура для заморожування овочів, фруктів, ягід і зелені – -18 ° С. Також ця температура – найкраща для зберігання заморожених плодів. Зазвичай в морозильниках наших холодильників підтримується саме така температура.

Якою бувають заморозки
Повільне заморожування відбувається послідовно: спочатку замерзають зовнішні шари, потім внутрішні. Чим більше товщина плода, тим більше часу для цього буде потрібно. Недолік методу – утворення в тканинах плода кристалів льоду великого діаметру. Тканини пошкоджуються, і при розморожуванні плід «розкисає».

Швидке заморожування: всі тканини плоду промерзають одночасно. При швидкому заморожуванні в них утворюється мікрокристалічний лід, і плід залишається неушкодженим. Без спеціального обладнання цього можна домогтися, якщо:
– Зменшити товщину плода. Нарізати заморожувальний плід тонкими часточками (оптимально – 2-4 см завтовшки).
– Збільшення температури до -24-38 ° С (сучасні холодильники дозволяють виставити такі температурні значення в морозилці).
– Однак зберігати заморожені плоди краще при -18 ° С.

Заморозка овочів, фруктів та ягід

Які плоди годяться
• Тільки свіжі, неушкоджені і не підгнилі плоди. Справа в тому, що існує ряд бактерій, здатних виживати навіть в морозилці.
• Плоди для заморозки слід ретельно вимити холодною водою.
• Дуже часто досвідчені господині заморожують попередньо бланшовані овочі. Вплив високої температури знищує більшу частину гнильних бактерій, а крім того, такі овочі при тривалому зберіганні не втрачають вітаміни. Бланшують овочі в пароварці або на 60-120 сек опустивши в окріп. Після цього охолоджують їх у холодній воді і промакують серветкою.

Як проводити заморозки
• Підготовлені дари природи укладаємо тонким шаром (максимальна товщина – 4 см) на дно плоскої неглибокої посуди. Посуд прикриваємо харчовою плівкою і поміщаємо в морозилку.
• Чи достатньо заморожений продукт, перевіряють по зрізу. Після цього продукт упаковують і поміщають на зберігання.

Як зберігати заморожені плоди
• Найкраще зберігати заморожені овочі, фрукти, ягоди, зелень в вакуумних контейнерах (пакетах). Дешевший варіант – картонні або пластикові склянки.
• Вимога до упаковки: щоб в закритому вигляді вона майже не містила повітря. Інакше бережене продукт буде висихати, а крім того, вбере сторонні запахи.
• Контейнери не можна укладати в морозилці занадто щільно, це призведе до того, що холодний повітря не буде проникати до деяких пакетам, а на стінках морозилки будуть намерзати лід і сніг.
• Кращий варіант – складати контейнери або брикети з рослинними продуктами як стіс: шар уздовж, шар поперек.
• Маркірувати заморожені плоди обов’язково. На кожному брикеті слід написати дату закладки в морозилку і назва продукту: що закладено спочатку, то раніше все треба і використовувати в їжу.

Заморозка овочів, фруктів та ягід

Збережемо надовго
Щоб овочі і фрукти довше залишалися свіжими, пам’ятайте кілька правил.
• Плоди, що містять значну кількість етилену (газ без кольору і запаху, що допомагає фруктам дозрівати), не можна зберігати разом з іншими овочами і фруктами. Це яблука, абрикоси, авокадо, банани, дині, інжир, персики, груші, сливи і помідори.

• У холодильнику, в поліетиленовому або паперовому пакеті зберігають артишоки, брюссельську капусту, буряк, диню, вишню, виноград, селера, зелену квасолю, цибулю-порий, шпинат і цукіні.
Перед відправкою в холодильник овочі і фрукти не миють. Якщо зберігайте їх у поліетиленовому пакеті, краще проробити в ньому дірочки, щоб не накопичувалася волога.

• У банку з водою (як букет квітів) зберігаються спаржа і пряна зелень. «Хвостики» стебел перед тим, як поставити «букет» в воду, обрізають.

• У паперовому пакеті зберігають гриби.

• Ні в якому разі не можна мити перед зберіганням (в поліетиленовому пакеті): броколі, цвітну капусту, моркву, журавлину, кукурудзу, цибулю і салат, редис, горох.

• У ємності, викладеними в один шар і обов’язково немитими зберігають: чорницю, полуницю, малину і ожину.

• В вазочці на кухонному столі можна зберігати: яблука, банани, помідори і огірки, базилік, імбир, баклажани, лимон і грейпфрут, лайм, ананаси, манго, солодкий перець, кавун і гранат.

• В темному прохолодному місці зберігають: картоплю, часник і цибулю (головки), гарбуз.

• Зберігаються тільки стиглими: нектарин, персик, груша, ківі, слива, авокадо.

Автор – Наталя Імшенецька
Джерело – Домашня кухня №6 2014

Приємного смаку!