» » Запасаємося вітамінами

Запасаємося вітамінами

Запасаємося вітамінамиЗапасаємося вітамінами
Довгоочікуване літо! Дні стали жаркими і довгими, ночі - теплими і короткими. Їсти не хочеться. І це правильно. Дієтологи довели, що при підвищенні температури повітря в середньому на 10 градусів клітини організму краще засвоюють кисень, що призводить до зменшення споживання організмом енергії.
Звідси - золоте правило краси та здоров'я: як тільки на вулиці стало на 10 градусів тепліше, кількість щоденних калорії знижується на 10%.

Краще - на пару
Влітку краще переглянути звичні способи приготування їжі.
Оптимальні - ті, які дозволяють зберегти вітаміни і не додають зайвих кілограмів.

• Тушкування (тушковані шпинат і морква - часті страви на столі людей, що стежать за фігурою).
• Варка на пару (у такому вигляді особливо смачні не тільки «молочні» овочі, але і домашні пельмені).
• Запікання (запечені м'ясо і рибу краще віддати перевагу смаженим).

Влітку основу меню повинні складати холодні супи-пюре, фруктові та овочеві салати, фаршировані овочі, домашні десерти зі свіжих ягід і фруктів.

Міняємо режим харчування
З приходом тепла основні прийоми їжі з обіду пересуваємо на ранок або на вечір. Обід же, який припадає на саму спеку, готуємо лише з фруктів і овочів.

Влітку особливо важливо не ігнорувати сніданок. Медики стверджують, що саме в ранковий час травна система готова переварити багаті білком калорійні продукти.

Літній ранок варто починати з каші з додаванням свіжих ягід і шматочків фруктів. В ранковому меню можуть бути кисломолочні продукти.

Корисні вранці яйця і сир (їх можна поєднувати - наприклад, в сирній запіканці). Також відмінний сніданок - запечені в духовці або мікрохвильовій печі яблука і груші з цукром.

Обід може складатися з овочевого супу-пюре (холодного або теплого), окрошки або холодник, втамовує одночасно як голод, так і спрагу.
Можна випити склянку кефіру, ряжанки чи кисляку.
Вечеря не повинен бути пізніше ніж (18.00-19.00) і може включати в себе нежирне м'ясо, приготоване на пару, запечену рибу.
Як гарнір - легкий овочевий салат.

Загальні правила річного харчування
• Відмовляємося від рясних застіль, смажених, жирних, пряних страв.
• Основа раціону - зелень, фрукти, ягоди, овочі, свіжі або з мінімальною тепловою обробкою.
• М'ясо - не жирне (яловичина, птиця), також активно вживаємо рибу і морепродукти.
• Кисломолочні продукти - корисна альтернатива солодкій газованій воді.
• П'ємо якомога більше води.

Вживання м'яса
Кількість м'яса зменшуємо на користь овочів, фруктів, риби і морепродуктів. Південні народи взагалі відмовляються від цього продукту харчування в найспекотнішу пору, тимчасово стаючи вегетаріанцями.

У нас же є традиції - влітку виїжджати «на шашлик». Медики рекомендують вибирати не свинину в маринаді, а готувати на грилі овочі на шпажках.

«Овочевий шашлик» (цукіні, баклажани, томати, кукурудза, солодкий перець на грилі) буде не менш смачний, ніж звичний, якщо приготувати до нього пікантні і вишукані соуси зі свіжою зеленню. Якщо ж це не для вас, можна зупинитися на нежирних рибі і курці.

Користі від такого барбекю для організму у спеку буде набагато більше, ніж від жирної свинини або баранини, замаринованих в майонезі. Досить популярне нововведення - фруктовий шашличок. Його готують з абрикосів, часточок ананаса, ківі, полуниці і т. д.

Автор - Анна Анатольєва
Джерело - Домашня кухня №6 2014

Схожі рецепти

Як святкують Новий рік в Україні?
Новий рік – популярне та найдавніше свято, яке щорічно святкують у всіх країнах. Люди різної національності та релігійних переконань з нетерпінням чекають на це свято.
Як стерилізувати банки. Різні способи та поради
Осінь - розпал врожаю. Пора згадати про його збереження протягом довгої холодної зими. Як приємно морозним зимовим вечором, відкрити баночку варення і згадати про ласкаве, тепле, літне сонечко. Але для того, щоб зберегти шматочок літа надовго, треба знати і дотримуватися деяких правил стерилізації
Великий піст. Як провести Великий піст?
48 днів без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для нас, українців, люблячих смачну їжу. І тим не менше щорічно поста дотримується все більше людей. І не всі з них певно віруючи: для когось піст - питання солідарності з друзями або родичами, для інших данину загальній
Новорічне меню 2015. Страви на Новий рік 2015.
Новий рік - особливе свято, до якого ми готуємося задовго і з особливою ретельністю. І святкове новорічне меню 2015 складаємо завчасно, враховуючи не тільки смаки гостей, але і переваги Господині року.
Як правильно зберігати вершкове масло
Вершкове масло - продукт, який можна зустріти майже в кожному холодильнику. Ранкові бутерброди, найніжніша випічка, дуже смачні соуси - ніщо не обходиться без скибочки вершкового масла! Це той продукт, який ми використовуємо по кілька разів на день і, само собою, він заслуговує на особливу увагу.
Заморозка овочів, фруктів та ягід
Заморозка дозволяє зберегти надовго овочі, фрукти, ягоди та зелень практично свіжими. Заморожувати можна і потрібно також рослинні пюре, суміші, напівфабрикати, готові страви з овочів і фруктів.

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору