Запасаємося вітамінами

Запасаємося вітамінамиЗапасаємося вітамінами
Довгоочікуване літо! Дні стали жаркими і довгими, ночі – теплими і короткими. Їсти не хочеться. І це правильно. Дієтологи довели, що при підвищенні температури повітря в середньому на 10 градусів клітини організму краще засвоюють кисень, що призводить до зменшення споживання організмом енергії.

Звідси – золоте правило краси та здоров’я: як тільки на вулиці стало на 10 градусів тепліше, кількість щоденних калорії знижується на 10%.

Краще – на пару
Влітку краще переглянути звичні способи приготування їжі.
Оптимальні – ті, які дозволяють зберегти вітаміни і не додають зайвих кілограмів.

• Тушкування (тушковані шпинат і морква – часті страви на столі людей, що стежать за фігурою).
• Варка на пару (у такому вигляді особливо смачні не тільки «молочні» овочі, але і домашні пельмені).
• Запікання (запечені м’ясо і рибу краще віддати перевагу смаженим).

Влітку основу меню повинні складати холодні супи-пюре, фруктові та овочеві салати, фаршировані овочі, домашні десерти зі свіжих ягід і фруктів.

Міняємо режим харчування
З приходом тепла основні прийоми їжі з обіду пересуваємо на ранок або на вечір. Обід же, який припадає на саму спеку, готуємо лише з фруктів і овочів.

Влітку особливо важливо не ігнорувати сніданок. Медики стверджують, що саме в ранковий час травна система готова переварити багаті білком калорійні продукти.

Літній ранок варто починати з каші з додаванням свіжих ягід і шматочків фруктів. В ранковому меню можуть бути кисломолочні продукти.

Корисні вранці яйця і сир (їх можна поєднувати – наприклад, в сирній запіканці). Також відмінний сніданок – запечені в духовці або мікрохвильовій печі яблука і груші з цукром.

Обід може складатися з овочевого супу-пюре (холодного або теплого), окрошки або холодник, втамовує одночасно як голод, так і спрагу.
Можна випити склянку кефіру, ряжанки чи кисляку.
Вечеря не повинен бути пізніше ніж (18.00-19.00) і може включати в себе нежирне м’ясо, приготоване на пару, запечену рибу.
Як гарнір – легкий овочевий салат.

Загальні правила річного харчування
• Відмовляємося від рясних застіль, смажених, жирних, пряних страв.
• Основа раціону – зелень, фрукти, ягоди, овочі, свіжі або з мінімальною тепловою обробкою.
• М’ясо – не жирне (яловичина, птиця), також активно вживаємо рибу і морепродукти.
• Кисломолочні продукти – корисна альтернатива солодкій газованій воді.
• П’ємо якомога більше води.

Вживання м’яса
Кількість м’яса зменшуємо на користь овочів, фруктів, риби і морепродуктів. Південні народи взагалі відмовляються від цього продукту харчування в найспекотнішу пору, тимчасово стаючи вегетаріанцями.

У нас же є традиції – влітку виїжджати «на шашлик». Медики рекомендують вибирати не свинину в маринаді, а готувати на грилі овочі на шпажках.

«Овочевий шашлик» (цукіні, баклажани, томати, кукурудза, солодкий перець на грилі) буде не менш смачний, ніж звичний, якщо приготувати до нього пікантні і вишукані соуси зі свіжою зеленню. Якщо ж це не для вас, можна зупинитися на нежирних рибі і курці.

Користі від такого барбекю для організму у спеку буде набагато більше, ніж від жирної свинини або баранини, замаринованих в майонезі. Досить популярне нововведення – фруктовий шашличок. Його готують з абрикосів, часточок ананаса, ківі, полуниці і т. д.

Автор – Анна Анатольєва
Джерело – Домашня кухня №6 2014