» » Плов - тонкощі приготування без казана, рецепт з фото

Плов - тонкощі приготування без казана, рецепт з фото

Плов - тонкощі приготування без казанаПлов - тонкощі приготування без казана

Цей плов сподобається всім, кому не подобається баранина або не має казана. Плов готується за рецептом, який я знайшла в книзі Вільяма Похльобкіна в розділі Узбецька Кухня.

Перед приготуванням розглянемо основні інгредієнти з яких складається плов, бо вибір продуктів для приготування дуже важливий.


Рецепт середньоазіатського плову - тонкощі приготування без казану.


Кращій плов виходить з баранини. Добре приготовлена баранина дає гарний результат, виходить смачна і ароматна страва.
Але плов, приготовлений з свинини чи яловичини теж вийде смачним, при дотримуванню технології приготування.


При приготуванні страв різні частини туші тварин по-різному готуються при тушінні, варці чи смаженні.


Для плову (це тушіння), підійдуть ті частини, які містять велику кількість желірующих речовин. Вибір залежить від виду тварини.


Свинина


Для тушіння найкраще підійдуть: передня нога, шийна частина, задня нога, менше використовують середину корейки (та частина спини, де вже немає ребер). При приготуванні плову зі свинини, використовуйте більше кислуватих приправ, наприклад барбарису.


Яловичина і телятина


Для тушіння найкраще підійдуть: груднинка, лопатка, рулька. Стегна і вся спина частина не дуже підходять для приготування плову, м'ясо вийде жорстким, важко жувати.


Баранина


Краще використовувати шию, ребра, лопатку для приготування плову. Менше використовують задню ногу.


Рис


Для плову використовують довгозернистий рис, я готую з рису фірми Басматі. Плов виходить розсипчастий, завжди гарний результат.
Якщо рис не пропарений, необхідно промити його до прозорості води. Пропарений рис краще зберігає форму, вкінці він залишається цілим і красивим.


Спеції


Класичний набір складає - барбарис, зіра (кумін), червоний пекучій перець. Червоний перець я використовую рідко, до складу додаю сушений чебрець і свіжу петрушку чи кінзу. При тушінні м'яса свіжі трави практично повністю розваряться, і доповнять смак плову.


Посуд


В мене немає казана. Тому плов готую в каструлі з товстим дном. М'ясо попередньо обсмажується на сковорідці, причому в один шар, не товще - інакше не віддасть сік і стане сухим.


Сік, що залишається після обсмажування м'яса, з додаванням невеликої кількості води, заливають в зірвак (м'ясо тушковане з овочами).


Ми розглянули всі тонкощі при виборі інгредієнтів, тепер час почати приготування плову.


Інгредієнти:

  • М'ясо - 600 г (я брала шийну частину свинини);
  • Рис довгозернистий - 0,5 кг;
  • Морква - 250 г;
  • Цибуля - 250 г або 500 г за смаком;
  • Часник - 1 головка;
  • Зіра (кумін) - 0,5 ч. л.;
  • Чебрець - 0,5 ч. л.;
  • Барбарис - 0,5 ст. л.;
  • Сіль - 1 ст. л. без гірки;
  • Чорний мелений перець - 1/4 ч. л.;
  • Олія - 4 ст. л.


Рецепт приготування плову


З м'яса зрізати надлишковий жир, повинно залишитись невелика кількість жиру. Якщо м'ясо у вас на кістці, зрізати його і нарізати великими шматками 4х4 см. Розігріти олію на сковорідці, обсмажити м'ясо, розклавши в один шар на сковороді.

Плов - тонкощі приготування без казана

Через 2-3 хвилини перевернути на другу сторону. Смажене м'ясо покласти в каструлю з товстим дном. Все м'ясо обсмажити аналогічно. Якщо олії буде мало, долити між приготування порцій м'яса, вона повинна розігрітись перед додаванням м'яса на сковорідку.


Сковорідку з соком від м'яса поставити на вогонь і додати 70-100 мл води, перемішати дерев'яною лопаткою, щоб підняти весь жир. Зняти з вогню, відставити у сторону.

Плов - тонкощі приготування без казана

Цибулю почистити, розрізати навпіл вздовж і нарізати півкільцями. Моркву помити, почистити і натерти на великій тертці.


Каструлю з м'ясом поставити на маленький вогонь, висипати моркву і цибулю, перемішати, накрити кришкою.


Через 10 хвилин, коли овочі і м'ясо почнуть тушкуватися, вилити сік з сковорідки у каструлю, перемішати. Додати барбарис, зіру і всі інші спеції, в тому числі свіжі.

Плов - тонкощі приготування без казана

М'ясо тушити приблизно 1 годину, періодично перемішувати. Соку з овочів повинно хватити для приготування м'яса (зірвак). Якщо це свинина, час скоротити до 40 хвилин, якщо яловичина збільшити до 1,5-2 години.


В кінці посолити зірвак, бажано не пересолити, але слід помятати що ви ще додасте рис і воду.


В готове м'ясо налити пів літри води, висипати весь рис, розрівняти, вирівнявши поверхню.

Плов - тонкощі приготування без казана

Налити воду, щоб вона була на 2 см вище рівня рису. В цьому рецепті всього пішло 1,1 літр води. Закрити кришкою, поставити маленький вогонь і тушити близько 40-60 хвилин.

За 10-20 хвилин до кінця зробити в рисові глибокий отвір і поставити головку часнику і зверху засипати рисом. По завершенню зробити декілька отворів в рисі дерев'яною палкою, зверху розрівняти, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин, щоб плов повністю приготувався.

Плов - тонкощі приготування без казана

По закінченню часу перемішати рис з м'ясом. Готовий плов подавати з тушеними зубчиками часнику.


Увага
Для приготування плову використовуйте не морожене м'ясо, морква повинна бути солодкою та соковитою.


Плов вийшов не жирний, м'ясо соковите і ніжне, рис розсипчастий, але не сухий.


Приємного смаку!

Схожі рецепти

Плов з овочами у скороварці
Плов з овочами у мультиварці скороварці - смачна пісна страва на кожен день. Розсипчастий, ароматний плов приготувати легко за нашим рецептом з фото. Плов готую в мультиварці скороварці Редмонд, вийде поживне пісне блюдо, яке можна подати на святковий пісний стіл.
Плов в мультиварці скороварці з свинини
Ароматний плов в мультиварці скороварці готується швидко і дуже просто. Смачний, розсипчастий плов рецепт приготування з фото. Готуємо плов за допомогою мультиварки скороварки REDMOND RMC-P350.
Узбецький плов
Узбецький плов - простий та швидкий рецепт приготування вдома. Дізнайтесь справжній рецепт плову по-узбецьки, секрети правильного приготування. Смачний плов рецепт з фото та покроковим описом. Готувати плов потрібно в казані або каструлі з товстим дном.
Пісний плов з грибами
Пісний плов з грибами прийдеться до смаку не тільки тим хто дотримується посту. Рецепт смачної пісної страви на кожен день. Як приготувати пісний плов правильно, дізнайтесь за нашим рецептом з фото.
Плов зі свининою
Улюблений домашній рецепт плову зі свининою. Як готувати плов зі свинини? Абсолютно будь-яка господиня зможе приготувати смачний плов зі свининою за цим рецептом. Мені скажуть, що рецепт плову зі свинини неправильний, не класичний, плов повинен бути з бараниною. А мені смачно. Спробуйте, і вам
Розсипчастий плов в мультиварці
Плов в мультиварці - смачна друга страва кавказької кухні. Як приготувати плов в мультиварці - простий рецепт смачного плову з фото і покроковим описом. Сьогодні плов готуємо з м'ясом свинини, але ви можете взяти куряче чи яловичину. Готувати цю кулінарну страву дуже легко за допомогою мультиварки

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору