» » Як стерилізувати банки. Різні способи та поради

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради

Як стерилізувати банкиЯк стерилізувати банки
Осінь - розпал врожаю. Пора згадати про його збереження протягом довгої холодної зими. Як приємно морозним зимовим вечором, відкрити баночку варення і згадати про ласкаве, тепле, літне сонечко. Але для того, щоб зберегти шматочок літа надовго, треба знати і дотримуватися деяких правил стерилізації посуду та продуктів при консервації.
А які чудові консервовані помідори та огірки вирощені під справжнім сонцем, а не в теплиці! Навіть консервовані вони пахнуть так, що не можеш відірватися від банки.

Мікро і макроорганізми живуть скрізь, і вони можуть нанести шкоду нашим заготівлям, і навіть нашому здоров'ю. Ці дрібні організми не так вже й страшні, небезпечніше продукти їх життєдіяльності. Ось вони-то дуже токсичні і можуть викликати сильне харчове отруєння.

Тому не треба ризикувати, а треба все простерилізувати!

До стерилізації необхідно перевірити і підготувати тару.
Банки необхідно ретельно вимити, відібрати і перевірити на предмет тріщин, сколів та інших дефектів.

Так само необхідно перевірити і кришки - вони повинні бути рівними і чистими, без іржі і обов'язково з прокладкою (гумкою).

Якщо Ви користуєтеся кришками що закручуються, то зверніть увагу на фарбовану поверхню, вона повинна бути не пошкодженою, інакше на кришці може з'явитися корозія, що дуже негативно вплине на вміст банки. Не забудьте перевірити, щоб кришки чітко підходили під банки і закручувалися щільно.

Існує кілька способів стерилізації банок і кришок:

1. Як стерилізувати банки на пару

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради


Найнадійніший і старий спосіб, їм користувалися ще наші бабусі та прабабусі - стерилізація на пару. Для цього знадобиться 2 каструлі: велика каструля для банок і одна маленька для кришок.

У велику каструлю наливається чиста вода і ставиться на плиту. Зверху на неї кладеться металеве сито, або решітка з духовки, або будь-яке інше пристосування, щоб обмежити банки від провалювання в каструлю.

Банку поставити на обмежувач догори дном. Якщо Ваша конструкція дозволяє, то можна встановити відразу декілька банок. Коли вода закипає, вона обдає парою банки. Час стерилізації приблизно 15 хвилин, поки осілі на банці краплі пари, не почнуть стікати.

Після цього банки, що не перевертаючи, можна виставити на чистий рушник або іншу чисту тканину, попередньо добре пропрасовану. Зберігати стерилізовані банки можна до 2-х днів, але не перевертайте їх і не торкайтеся до шийки банки, щоб не занести мікро- і макроорганізми від яких ми позбувалися.

Кришки для банок стерилізуються безпосередньо перед закочуванням, кип'ятінням у воді приблизно 15 хвилин.


2. Стерилізація у воді, або кип'ятіння банок

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради


На дно великої каструлі покласти дощечку або дерев'яну решітку, зверху поставити тару і повністю залити водою. Між банками треба прокласти якусь тканину, або капронові кришки, щоб вони при кип'ятінні не стукали один об одного.

Кришки можна кип'ятити в тій же каструлі, разом з банками. Кип'ятити 15 хвилин. Банки витягувати не чекаючи охолодження води.


3. Як стерилізувати банки в пароварці

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради


Якщо у Вас є пароварка, то підготовлені банки завантажуєте в неї і на 15 хвилин включаєте режим варіння. Кришки можна скласти разом з банками.


4. Як стерилізувати банки у мікрохвильовці

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради


У банку налити води, приблизно 1 см і поставити в мікрохвильову піч потужністю 700-800 ват на 2-3 хвилини. Вода кипить і банки стерилізуються парою. Якщо Ви одночасно ставите кілька банок, то час необхідно збільшити.

Кришки, при цьому способі стерилізації банок, краще прокип'ятити у воді на плиті.


5. Як стерилізувати банки в духовці

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради


Банки вимити і мокрими поставити в духовку і включити її на режим 160 °. Нагрівати тару, поки краплі на ній повністю не висохнуть. Тільки стежте уважно, щоб банки не перегрілися і не лопнули.


6. Як стерилізувати банки в посудомийній машині

Стерилізувати банки можна і в посудомийній машині. Для цього завантажте банки в агрегат, і поставте на режим з найвищою температурою, без порошку та інших добавок. Температура не повинна бути нижче 60 ° С, краще нехай буде вище!

Кришки кип'ятити краще окремо у воді і на плиті. При цьому способі є ризик неякісної стерилізації, тому температура там все ж не настільки велика, як в попередніх варіантах.

Для всіх способів стерилізації є одне загальне правило - не можна допускати різких перепадів температури, щоб банка не лопнула. Тому й воду необхідно нагрівати поступово і разом з банками. Стерилізуйте правильно і ви отримаєте чудовий запас овочів, компотів, варення на зиму!

Як стерилізувати банки. Різні способи та поради

Схожі рецепти

Чорна смородина у власному соку. Варення на зиму
Чорна смородина дуже корисна та смачна, а консервоване варення з чорної смородини у власному соку на зиму не замінна річ при захворюваннях взимку. Таке варення смакують з чаєм, простий та швидкий рецепт приготування.
Кавуни консервовані
Кавуни консервовані особливо смакують взимку, коли відкриєш банку з кавунами на великі Новорічні свята. Готуємо смачні консервовані кавуни за простим рецептом з фото. Дізнайтеся як правильно маринувати кавуни, рецепт з фото.
Мариновані помідори рецепт на зиму
Маринування помідорів - перевірений рецепт консервування помідорів на зиму. Мариновані помідори завжди бажані гості на столі. Наші консервовані помідори кладуться до банок разом з цибулею та морквою, простий рецепт з фото. Взимку вони допомагають нам поповнити запас вітамінів. Без консервованих
Консервовані огірки з кетчупом
Один з найпоширеніших видів домашніх заготівель - консервація огірків. Рецепти консервованих огірків розрізняються і за способом консервації, і по додаванню спецій. Дізнайтеся рецепт консервації огірків з кетчупом на зиму - популярний і не традиційний рецепт заготівлі огірків. Консервовані огірки
Мариновані помідори «Під снігом» з часником на зиму
Це рецепт маринованих помідорів з часником на зиму з фото та покроковим описом. Консервовані помідори в банках мають вигляд ніби вони знаходяться під снігом - звідси і назва помідори «Під снігом». Смачний і досить простий рецепт приготування консервованих помідорів якими ви будете смакувати взимку.
Малосольні огірки на зиму
Консервація огірків на зиму - смачний і новий рецепт маринованих огірків. Хрусткі огірочки - мариновані, малосольні - завжди бажані гості на столі. Взимку вони допомагають нам заповнити запас вітамінів. Без них важко уявити справжнє свято з традиційними напоями, які вимагають гострих і пікантних

0 комментарів

Напишіть "Рецепти страв" без кавичок
X
Зареєструватися/Вхід
Нагору